Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski evri odlaze ka Zagrebu

    Tokom prošle godine, iz Srbije je u Hrvatsku izneto oko 120 miliona evra, kao rezultat najvećih hrvatskih ekonomskih igrača koji su prisutni na srpskom tržištu, dok su komšijska vrata za investitore iz Srbije i dalje "pritvorena".

    U Srbiju su poslednjih petnaestak godina ušli svi veliki hrvatski igrači, od Agrokora, Atlantik grupe, Podravke, Vindije, Kraša, Lure, Croatia osiguranja, Nekse grupe, a investirano je više od 600 miliona evra.

    Gotovo 250 hrvatskih kompanija je na razne načine prisutno na srpskom tržištu, a za ekonomistu Ljubu Jurčića to je i maksimum. Dok će nove kompanije dolaziti, mnoge postojeće će odlaziti, jer ni na srpskom tržištu nemaju rezultate.

    Hrvatski privrednici su pre koju godinu imali puna usta Evrope, videvši u ulasku u EU šansu da se napokon "odvoje" od Balkana. Sada više nema veličanja Evrope i oni koji nešto uspešno rade u Hrvatskoj grčevito se okreću regionu, od BiH do Srbije i Makedonije.

    Najmoćniji, poput Ivice Todorića i Emila Tedeskija, i do sada su ulagali velike pare u Srbiji, ali imaju i nove planove. Pogotovo što je poslovanje u Srbiji još uvek znatno jeftinije nego u Hrvatskoj, jer su plate radnicima i dvostruko niže, a tržište veće i agilnije.

    Ali, nije sve tako blistavo ni sa hrvatskim investicijama u Srbiji. Poslednjih godina dvadesetak kompanija otišlo je u stečaj ili su blokirane, tridesetak kompanija nije pokrenulo proizvodnju i poslovanje, a 25 hrvatskih kompanija je vodilo i vode sudske sporove.

    Ako se uzme kriterijum da se uspešnom kompanijom smatra ona koja zapošljava najmanje deset ljudi i ima godišnji prihod od 100.000 evra, onda je svega pedesetak hrvatskih ozbiljnijih kompanija na srpskom tržištu.

    Hrvati sada imaju i prednost članstva u EU, što se pokazalo se i nedavno kod Tvornice duhana Rovinj, koja je uspešno izlobirala podršku Evropske komisije za povoljniji plasman cigareta na srpsko tržište, iako je Hrvatska istupila iz CEFTA.

    Biće toga u narednom periodu i mnogo više, jer će Hrvatska kao članica EU imati podršku Brisela mnogo veću nego Srbija koju evropski put tek čeka. Za svaki ozbiljniji problem hrvatskih investitora na srpskom tržištu Zagreb će da zatraži pomoć i intervenciju Brisela.

    Dok su Hrvati dobrodošli investitori u Srbiji, hrvatska se vrata baš i ne otvaraju za investicije iz Srbije. Tako je godinama i ništa se nije promenilo ni sada, kada zvanični Zagreb "kuka" i navodno sve čini da privuče investicije. Prepreke za srpske investitore u Hrvatskoj su velike, pa evri i dalje odlaze iz pravca Beograda u Zagreb.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE