Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    APR spreman i za registar offshore firmi

    Agencija za privredne registre (APR) mogla bi da vodi i registar offshore firmi, ukoliko se stvore zakonski preduslovi za to, izjavio je direktor APR Zvonko Obradović.

    "Smatramo da ovoj temi mora da se pristupi intersektorski, pre svega sa Ministarsvom finasija i Upravom za sprečavanje pranja novca sa kojom APR ima izvanrednu saradnju i koja je takođe veoma kompetentna institucija da se bavi offshore-om, jer je tema of šora vezana za sprečavanja pranja novca", rekao je on agenciji Beta.

    Obradović je naveo da za uspostavljanje takvog registra potrebno da se izmeni nekoliko zakona i drugih propisa, među kojima su Zakona o stranim ulaganjima, Zakona o spoljnotrgovinskom  poslovanju, bilateralni ugovori o sporazumima o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

    On podsetio da su sva preduzeća registrovana u Srbiji domaća pravna lica i dodao da njihovi osnivači mogu da budu i offshore firme.

    Kako je naveo, u Srbiji ima oko 22.000 fizičkih i pravnih lica iz inostranstva koji su vlasnici udela u privrednim društvima, kao i oko 3.600 preduzetnika koji su stranci.

    "To nisu sve offshore kompanije, ali ima ih", kazao je Obradović.

    Direktor APR je podsetio da su osnovne odlike offshore preduzeća da ono ne obavlja delatnost u zemlji u kojoj je registrovano i da ne vodi poslovne knjige ili ih vodi u specifičnom formatu.

    Ključna odredba offshore firmi je da identitet vlasnika nije javni, iako nije ni tajna, jer se odlukom suda može saznati njegovo ime, iako se to dešava u izuzetnim slučajevima.

    Ministar privrede Srbije Saša Radulović najavio je pre nekoliko dana da sve offshore firme koje posluju u Srbiji treba da budu registrovane, kako bi se znalo ko su njihovi vlasnici.

    Kako je kazao, informacija o vlasništu offshore firmi biće obezbeđena u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE