Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bačević: Olakšice investitorima u rudarstvo

    Nacrt Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima omogućiće niz olakšica za investitore, a država je spremna da ponudi i kontrolni paket akcija investitorima koji žele da ulažu u pojedine projekte, najavio je ministar rudarstva Milan Bačević.

    On je rekao da će nacrt zakona ovih dana biti objavljen na sajtu Ministarstva, a uskoro se očekuje njegov ulazak u skupštinsku proceduru, kao i da se privodi kraju izrada Strategije eksploatacije mineralnih resursa.

    "Srbija je mnogo vozova propustila u ovoj oblasti i ovo je kačenje na zadnji vagon", poručio je ministar, koji je obišao rudnik olova i cinka kod Gornjeg Milanovca.

    On je poručio da ova Vlada Srbije želi da rudarstvu da mnogo veći značaj nego do sada, jer ta privredna grana može da pokrene razvoj mašinske industrije i metalurgije i doprinese rastu izvoza Srbije na strana tržišta.

    Bačević je rekao da su u najavi otvaranje novih rudnika u basenu Bor, a Farmakom takođe najavljuje otvaranje novih rudnih nalazišta. Takođe je poručio da se protivi izvozu prirodnih resursa i da se zalaže za njihovu preradu kod nas i dolazak novih tehnologija.

    Cilj je da država u rudarstvu obezbedi da se po zatvaranju nekih rudnika, osiguraju ulaganja u zaštitu životne sredine i oplemenjivanje područja na kojem je bio rudnik.

    Obilazeći "Rudnik" kod Gornjeg Milanovca, Bačević je ocenio da je to primer vrlo uspešne privatizacije rudnika, koji može da posluži drugima kao model uspešnog poslovanja u tom sektoru privrede.

    Rudnik je 2004. privatizovala kompanija Kontango iz Beograda, otkada su uložena značajna sredstva u proizvodnju i istraživanje, nabavku opreme i zaštitu radnika, po čemu je postao jedan od najboljih u branši, rečeno je na sastanku ministra sa poslovodstvom. U rudniku je od privatizacije udvostručen broj zaposlenih, na 424.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE