Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dani

    EU: Da li se tržište automobila `odbilo` od dno?

    Kriza na evropskom tržištu automobila koje je sredinom 2013. došlo do dna, nastavlja se i šestu godinu za redom, ali bi neočekivani rast u decembru mogao biti znak oporavka, navodi se u izveštaju Udruženja evropskih proizvođača automobila.

    Prodaja automobila u Evropskoj uniji smanjena je za 1,7 odsto, na 11,8 miliona, što je najmanje od 1995. godine i za 26 odsto manje nego 2007. kada je kriza izbila na evropskom tržištu, navodi Udruženje.

    Pad, međutim, i nije toliki koliko su strahovali proizvođači na početku prošle godine, kada se predviđalo smanjenje od tri do pet odsto.

    To je izbegnuto ponajviše zahvaljući poboljšanju krajem godine i porastu od 13,3 odsto u decembru, što je doprinelo da čitavo tromesečje bude pozitivno.

    Analitičari ocenjuju da se tržište automobila oporavlja pošto je doseglo dno sredinom 2013. godine. Kraj recesije u EU, stara vozila koje treba zameniti, inicijative u nekim zemljama, kao i manji troškovi doprineli su rastu.

    Commerzbank predviđa da će na evropskom tržištu ove godine biti zabeležen rast od tri odsto, čime bi to bila prva pozitivna godina od 2007.

    S druge stane, neki analitičari upozoravaju da se previše ne oslanja na rast u poslednjem tromesečju 2013, pošto je on uslovljen taktikama prodaje proizvođača, dodatnim radnim danom u odnosu na prethodnu godinu, kao i veoma slabim rezultatima iz 2012.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE