Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    APR zakonom protiv loših vlasnika

    Inicirana je izrada zakona koji će definisati mogućnost da vlasnici i direktori blokiranih firmi dobiju zabranu rada i otvaranja preduzeća, najavljuje direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović.

    Vlasnici i direktori firmi čiji su računi u blokadi, neće moći za to vreme da otvaraju nova preduzeća. Preduslov za ovo je uspostavljanje registra diskvalifikovanih lica, koji Srbija dobija do kraja godine. Ista mera važiće i za osobe prema kojima je sud izrekao meru ograničenja poslovanja.

    Pod kojim će, tačno, uslovima vlasnici i direktori firmi dobijati privremenu zabranu i biti upisani u ovaj registar, po rečima Obradovića, biće propisano zakonom za čiju izradu je formirana radna grupa od više institucija.

    Po sporazumu Vlada Srbije i Norveške, Agencija je dobila finansijsku podršku za uspostavljanje ovog registra. Reč je o sredstvima većim od 700.000 evra. U prvom kvartalu očekuje nas rad na zakonu, a registar bi trebalo da postane operativan tokom godine, navodi Obradović.

    Zakon će, takođe, tretirati i problematiku povezanih lica, kako bi se sprečilo da upisani u registar ipak osnuje novo preduzeće. U Srbiji ne postoji evidencija povezanih lica, a potreban nam je registar građana u pravom smislu te reči.

    Kada je reč o najavi registrovanja ofšor firmi u Srbiji, Obradović ističe da će APR voditi svaki registar za koji se to zakonom predvidi. Osnovna odlika ofšor preduzeća jeste da ne obavlja delatnost u zemlji u kojoj je registrovano i da ne vodi poslovne knjige ili ih vodi u specifičnom formatu.

    Ključna stvar kod ofšor kompanija je što indentitet vlasnika nije javni, ali to ne znači da je tajni, već da se odlukom suda te države može saznati njegovo ime, što se, doduše, dešava u izuzetnim slučajevima.

    Mehanizam postoji, ali je očigledno da je i mnogo razvijenim zemljama teško da reše taj problem, kaže Obradović i ističe da ni EU nema centralizovano uređen sistem registracije, što bi trebalo da se promeni za pet godina.

    APR vodi 17 elektronskih registara. Uz najavljeni registar diskvalifikovanih lica, ove godine trebalo bi da zaživi i registar ugovora o poljoprivrednom finansiranju, takozvani predžetveni registar, u kom će poljoprivrednici registrovati zaloge na budućem rodu, kao sredstvo obezbeđenja za subvencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE