Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manji troškovi za podsticaj neimara

    Vrednost građevinskih radova u 2013. godini za trećinu je manja nego u godini pre, a da bi se podstaklo građevinarstvo, ministar privrede Saša Radulović smatra da je potrebno smanjiti birokratiju, troškove i poresko opterećenje.

    Deo građevinske industrije je u ozbiljnim problemima likvidnosti i ta preduzeća je neophodno sanirati, od kojih je dosta njih u restuktruriranju i koja su izašla iz loših privatizacija. "To su sve neke stvari koje će kad sistemski rešimo problem preduzeća u restrukturiranju, doprineti njihovom razvoju", ističe Radulović.

    Jedan od sistemskih propisa je i novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da omogući brže izdavanje dozvola uz manje troškove, a kako je naajvljeno iz vlade, u skupštinskoj proceduri biće krajem januara.

    Goran Rodić iz Građevinsko-industrijske komore navodi da, ukoliko se ima u vidu da građevinska operativa vezuje 50 industrijskih grana, a koje zajedno učestvuju u BDP sa blizu 40 odsto, onda same cifre govore dokle smo došli. Srbiji su potrebni veliki infrastrukturni poslovi, koji se procenjuju na više od 20 milijardi evra, smatra on.

    Prema zvaničnim podacima za 2013. godinu, vrednost izvedenih građevinskih radova manja je za gotovo trećinu, a ugovorenih radova za četvrtinu. U građevinskoj operativi Srbije nekad je bilo više od 100.000 zaposlenih, a danas ih je oko 50.000.

    Analize tržišta kažu da je Srbiji godišnje potrebno oko 25.000 stanova, a trenutno više od 300.000 domaćinstava nemaju rešeno stambeno pitanje. Prema izdatim građevinskim dozvolama, broj izgrađenih stanova u 2013. godini je 26 odsto manji nego u 2012, a za toliko je manja i površina stanova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE