Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Glamočić: Sumnjiva roba na pijacama

    Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić kaže da se na srpskim pijacama prodaje roba sumnjivog kvaliteta bez fiskalnih računa i po nižim cenama.

    Siva ekonomije u poljoprivredi najviše je prisutna na pijacama, na kojima je godišnji promet oko 300 miliona evra. Pijace treba da se legalizuju i uđu u redovne tokove poslovanja, rekao je na okruglom stolu "Siva ekonomija – nulta tolerancija".

    Glamočić je kazao da Srbija ima više od 400 pijaca sa 70.000 prodajnih mesta na kojima radi oko 100.000 ljudi i Srbija mora da vrati tržnicu na poziciju na kojoj je nekada bila, kako bi postala ogledalo dobre poljoprivredne prakse.

    Glamočić je ocenio da je siva ekonomija prisutna u svim segmentima, ali da Srbija nema jedinstven programa da je eliminiše. Siva ekonomija je pristutna i u trgovini duvanom, zapošljavanju "sezonaca" i kod korišćena prirodnih resursa.

    On je rekao da je pored tržnica veliki deo nelegalne prodaje vezan i za trgovinu stokom i dodao da postoje ilegalni tokovi trgovine stokom do BiH i Kosova gde se gubi veliki novac.

    Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović kazao je da je siva ekonomija u Srbiji trenutno na nivou od 32 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je šest procentnih poena više nego u regionu.

    "Plan Ministarstva finansija je da se u naredne dve godine siva ekonomija u Srbiji svede na nivo regiona, odnosno da bude oko 26 odsto BDP", kazao je Ćorsović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE