Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliki je `životni vek`dolara?

    Dolar više možda ne stoji najbolje na svetskom tržištu, ali zato može da se pohvali činjenicom da su u protekle dve decenije novčanice postale dugotrajnije.

    Kako je saopštio Fed, u odnosu na skromni 18-mesečni životni vek novčanica iz 1990. godine, ’zelembaći’ danas ’žive’ čak za 289 odsto duže – 70 meseci.

    Doduše, razlog nije samo kvalitetnija štampa, već i činjenica da Fed neuporedivo ređe mora da uništava novčanice nakon što je unapredio svoje sisteme za sortiranje.

    Kako prenosi Quartz, Fed je nekada uništavao veliki broj potpuno upotrebljivih novčanica od jednog dolara jer su se ’loše lomile’, odnosno portret im nije bio na ’gornjoj strani’, što je zbunjivalo Fedove mašine i skenere za brzo sortiranje novčanica.

    Nakon što je nabavljena nova oprema, to više ne predstavlja problem, pa novčanice mogu da se skeniraju sa obe strane, a samim tim ostaju u opticaju dok ne budu fizički uništene.

    Ulaganje u novu opremu je donelo i uštede, a iako nisu objavljeni precizni podaci, zna se da je samo za štampanje 7,8 milijardi dolara u 2012. godini potrošeno čak 688 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE