Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska: 100.000 radnika ostaje bez posla u 2014.?

    Više od 97 hiiljada radnika u Hrvatskoj u opasnosti je da u idućih godinu dana ostane bez posla, piše riječki Novi list. 

    Naime, prema Ključnim pokazateljima na tržištu rada (KILM) Međunarodne organizacije rada (MOR) verovatnost da će ostati bez posla unutar godinu dana visi nad glavom 7,2 odsto zaposlenih u Hrvatskoj. Nimalo optimistična procena slika je trenutne ekonomske situacije u Hrvatskoj, ali i svih predviđanja privrednog rasta.

    Iako i Vlada, i Evropska komisija, ali i Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđaju blagi oporavak domaće privrede u idućoj godini, kada je reč o zapošljavanju još se neko vreme ne očekuju pomaci na tržištu. Nezaposlenost će, prema svim pokazateljima, i dalje ostati razmerno visoka.

    Od početka krize, uprkos stalnim porukama kako imamo rigidno radno zakonodavstvo, u Hrvatskoj je ugašeno 150 hiljada radnih mesta, mahom u proizvodnji, ali i uslužnim delatnostima. Nova radna mesta teško se otvaraju i kada se pogledaju, na primer, o ulascima i izlascima u evidentiranu nezaposlenost jasno je da se najviše radnika otpušta u trgovini, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, pružanju smeštaja te pripremi i posluživanju hrane, piše Novi list.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE