Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vijesti: Deripaska zbog KAP-a lobira protiv CG?

    Kompanija Olega Deripaske traži od EU da Vladi Crne Gore podvuče značaj zaštite stranih investicija i vladavine prava, pišu podgoričke Vijesti.

    Centralno evropsko aluminijumska kompanija (CEAC) ruskog biznismena Olega Deripaske, koja je do uvođenja stečaja upravljala Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP), uključila se u političko lobiranje protiv Crne Gore, uoči važnih odluka Brisela koje se tiču evropskih integracija te države, prenose današnje Vijesti.

    List navodi da je pravni zastupnik kompanije CEAC Mathias Menke oštro reagovao na optimističke izjave glavnog crnogorskog pregovarača sa EU Andrije Pejovića i autorskim tekstom na uticajnom portalu Euractiv skrenuo pažnju na problem KAP-a.

    "Od temeljnog je značaja da EU zvaničnici, koji učestvuju u pristupnim pregovorima sa Crnom Gorom, prepoznaju vrlo teške probleme koji se tiču manjka poštovanja vladavine prava u toj zemlji", napisao je Menke.

    On je pozvao EU, koja će 17. decembra usvojiti zaključke o procesu proširenju, da podvuče Vladi Crne Gore značaj pune efikasne zaštite svih postojećih i budućih stranih investicija i pruži punu pravnu zaštitu kompanijama poput CEAC koje su, kako je naveo, žrtve nepoštovanja vladavine prava.

    CEAC, koji je jedan od najvećih akcionara i poverilaca KAP-a, ranije je pokrenuo arbitražni postupak protiv crnogorske vlade i tužio tu državu za 100 miliona evra.

    Vlada Crne Gore saopštila je ranije da je tužba neosnovana, navodeći da je u čitavom poslu oštećena crnogorska, a ne ruska strana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE