Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krstić: Priprema se strategija bankarskog sektora

    Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je na sednici Skupštine Srbije da se priprema strategija bankarskog sektora, koji je u državnom vlasništvu.

    “Mi pripremamo strategiju koja do sada nije urađena i već smo preduzeli korake kako bismo izbegli situacije koju smo imali sa tri banke u državnom vlasništvu -Agrobankom, Razvojnom bankom Vojvodine i Privrednom bankom Beograd”, rekao je Krstić tokom rasprave o amandmanima na Predlog budžeta za 2014. godinu.

    Prema njegovim rečima, u slučaju sa Privrednom bankom Beograd, već je objašnjeno da nije bilo drugog izbora, i da je ta opcija izabrana zbog finansijske stabilnosti i zasto što je najmanje koštala državu.

    “Preduslov ispunjenja ovog budžeta i fiskalne strategije je da sprečimo dalje odlivanje sredstava kroz banke, na neadekvatan način”, rekao je Krstić i dodao da su već urađeni koraci u tom smeru.

    On je podsetio da je osnovan Finansijski komitet za stabilnost, na kome je diskutovano o bankarskom sektoru.

    "Od svih državnih banaka tražili smo vanredne revizije i skoro sve su pristigle u ministarstvo. Već smo sastavili nekoliko alternatva za strategiju bankarskog sektora, koji je u državnom vlasništvu. Videćemo koji je pravi način da to u sledećoj godini konsolidujemo i da postoji kontrola, kako se ne bi dalje stvarao fisklani rizik, koji trenutno postoji u sistemu”, rekao je ministar finansija.

    Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić upitao je Krstića da li Poštanska štedionica može da izdrži tri banke i dodao da sredstva koja su predviđena za narednu godinu za dokapitalizaciju Poštanske štedionice nisu dovoljna.

    “Morate više da date jer će biti katastrofa ako pukne Poštanska štedionica, zato što ne može da izdrži sve što je preneto na nju”, rekao je Dinkić.
     

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE