Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija među liderima po nelegalnom izvozu kapitala

    Rusija je po izvozu nelegalnog kapitala, jedan od planetarnih lidera među zemljama sa brzo rastućom i manje razvijenom ekonomijom, objavljeno je u Vašingtonu na osnovu podataka istraživačke kompanije Global financial integrity (GFI).

    Podaci GFI pokazuju da su ruski korumpirani zvaničnici, kriminalci i ljubitelji izbegavanja plaćanja poreskih obaveza "izvezli" iz Rusije, tokom perioda od 10 godina (od 2001. do 2011.) 881 milijardu dolara, što je predstavlja vrednost tri godišnja budžeta te zemlje.

    Izveštaj GFI je, inače, u Moskvi objavljen juče, u danu kada je ruski predsednik Vladimir Putin ponovio, u redovnom godišnjem obraćanju poslanicima nacionalnog parlamenta, da će Kremlj i dalje sprovoditi kurs "deofšorizacije" jer, kako je rekao, "novac zarađen u Rusiji treba i da ostane u Rusiji".

    Putinovo zalaganje za "defošorizaciju" ekonomije usledilo je nakon što je, u protekle dve decenije, veliki broj ruskih kompanija počeo radi u stranim "poreskim rajevima" i time praktično izbegavao da plaća poreske obaveze u svojoj zemlji.

    Eksperti čije mišljenje navodi agencija RIA Novosti, smatraju, međutim, da su ruske vlasti sa zakašnjenjem reagovale na masovan, izvoz nelegalnog kapitala, jer su do sada raznim nedozvoljenim operacijama iz zemlje u inostranstvo prebačene hiljade milijardi dolara, kojima je praktično finansirana zapadna ekonomija.

    Ako je verovati analitičarima GFI, Rusija je i sada pravi raj za prestupnike svih boja – od korupcionaša, sumnjivih trgovaca, klasičnih švercera, pa sve do onih koji uvek "traže rupu u zakonu" i na svaki način izbegavaju plaćanje poreza. Zbog toga i nije čudo što je pre dve godine zemlja ušla u sam vrh po eksportu kapitala sumnjivog porekla.

    Zahvaljujući, naime, nezakontim trgovačkim i drugim operacijama sa kapitalom, iz Rusije je 2011. "isparila" 191 milijarda dolara, ili približno 6,3 biliona rublji.

    Drugo mesto na spisku izvoznika "zaraženog" novca 2011. godine, zauzela je Kina sa sumom od 151 milijardu dolara, dok je treća još jedna zemlja sa brzim ekonomskim rastom – Indija (85 milijardi dolara).

    U grupi od 15 zemalja sa najvećim odlivom nelegalnog kapitala u 2011. nalazi se, kako navodi portal Finmarke, takođe i Belorusija, "stari saveznik Rusije", sa vrlo respektabilnom sumom od 15 milijardi dolara.

    Srbija na rang-listi GFI, koja obuhvata 150 zemalja, takođe "dobro stoji", jer je po ukupnoj vrednosti nelegalno izvezenog kapitala, u periodu 2001 – 2011. godine, zuzela visoko 16 mesto, sa sumom većem od 51 milijardu dolara.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE