Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić: Imamo novac, nemamo projekte

    Srbija na raspolaganju ima dovoljno novca iz najpovoljnijih kredita iz Emirata, ali nema projekte da povuče ta sredstva, kaže prvi potpredsednik Vlade Srbije koji do kraja juna očekuje otvaranje fabrike aviokomponenata u Pančevu. Završen koncept plana za "Beograd na vodi", kaže Vučić.

    Gostujući na RTS, vicepremijer je komentarisao posetu princa Abu Dabija šeika Mohammeda bin Zayeda, za kog je dan ranije rekao da u Srbiju dolazi sa značajnom finansijskom podrškom.

    Govoreći o aktuelnim kreditima od 200 miliona doalra za poljoprivredu, od kojih je polovina namenjena sistemima za navodnjavanje, Vučić je obelodanio problem nedostatka projekta kojih, kako je rekao, ima dovoljno da se povuče samo 38 miliona.

    Za drugu polovinu od 100 miliona dolara, namenjenih za poljoprivrednike, seljake, još ne postoji plan kako da se novac najbolje podeli, naglasio je Vučić i apelovao na ministra poljoprivrede i javnost da projekti moraju da se obezbede.

    Fabrika aviokomponenti do kraja juna

    Govoreći o kompaniji Mubadala, koju je nazvao "formulom 1 u industriji visokih tehnologija", Vučić je izrazio očekivanje da će se do kraja juna otvoriti velika fabrika aviokomponenti u Pančevu koja bi donosila godišnje prihode od izvoza od 400 do 450 miliona evra.

    Srbija će direktno prodavati delove za avione kompanijama kao što su Boeing i Airbus, naglasio je Vučić.

    Kada je reč o fabrici čipova, vicepremijer je ukazao da za taj projekat predstoji dug put jer, kako je rekao, to predstavlja vrhunac industrije za koju još nemamo dovoljno znanja i neophodno je prvo napraviti RND centar da bi smo se obučili.

    za to je potrebno oko dve godine, rekao je on i dodao da će partneri iz UAE u centar uložiti prvo 50 miliona, zatim 100 miliona evra, pa i mnogo više u fabriku čipova.

    Reč je o ogromnoj investiciji koja bi Srbiji donosila prihode merene u milijardama dolara, čime bi rešili problem spoljnotrgovinskog deficita, istakao je Vučić.

    Beograd na vodi

    Vučić je podsetio da je zajedno sa šeikom, u Beograd došao i "čovek koji je izgradio Dubai", Muhamed el Abar, graditelj Burdž Halife, sa kojim je, kako je rekao, urađen koncept master plana za projekat "Beograd na vodi".

    Ta investicija je vredna tri milijarde i 100 miliona što bi značilo, ne samo promenu igre, već promenu svega u regionu, a Beograd i Srbija će drugačije izgledati posle toga, naglasio je Vučić.

    Reč je o neverovatom novcu, ne samo za građevinsku industriju, već i turizam i drugo, naglasio je vicepremijer i istakao da su partneri iz UAE spremni da s tim projektom počnu vrlo brzo.

    Na pitanje novinara o ranije pominjanom kreditu od UAE koji se merio milijardama, Vučić je kroz osmeh odgovorio: "vrlo brzo ćete videti, u svakaom slučaju ćemo imati dovoljno novca za ulaganje u zdrav deo naše privrede i vraćanje dugova".

    Air Serbia pravi primer

    Dosadašnja saradnja sa Emiratima se pokazala kao efikasna, a u prolog tome, Vučić je naglasio partnerstvo sa Etihadom koje, kako je rekao, već donosi rezultate.

    Povećan je broj putnika, do marta ćemo imati svih deset aviona, a u već u sledećoj godini kompanija neće raditi sa gubicima, istakao je Vučić.

    Govoreći o aranžmanu sa MMF, Vučić je istakao da on obezbeđuje finansijsku disciplinu, ali da ne znači da poštujemo sve njihove zahteve. "Odbio sam da smanjimo penzije", podseća Vučić.

    Na pitanje šta očekuje u sledećoj godini, Vučić je naglasio da su to dalje investicije, bolja saradnja sa Rusijom, Kinom i Emiratima, ali i da se više radi. Ubeđen sam da Srbija ima dobru budućnost i biće sve jača i jača, zaključio je prvi potpredsednik Vlade.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE