Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović za podelu delatnosti u Srbijagasu

    Srbijagas mora da se restrukturira i unutar kompanije podeli delatnost trgovine i distribucije gasa, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović i dodala da je sada na Vladi da donese odluku o tome.

    Predlog rukovodstva Srbijagasa da se restrukturira formiranjem nacionalnog energetskog holdinga, može da dovede do toga da Srbijagas bude kupljen za svoje dugove. To znači da neko može da ga kupi za 12 miliona evra, kolika je sada vrednost kapitala tog preduzeća, rekla je Mihailović i dodala da država mora da vodi računa o tome.

    Ona je istakla da je Ministarstvo predložilo Vladi drugi model po kome Srbijagas treba da se restrukturira, a to je da se stvore dve kompanije, Transgas koji bi se bavio prenosom gasa i trgovinom, i Srbijagas koji bi bio zadužen za distribuciju.

    Ona je rekla da ne vidi razlog za opiranje da Srbijagas ne postane jedna od 27 postojećih distributivnih kompanija koje rade u Srbiji. Naš interes nije da prenos gasa uzme bilo ko za dugove Srbijagasa, istakla je Mihaijović.

    Cilj je da podignemo kapital Srbijagasa, a ne da ga pustimo niz vodu" rekla je ona i navela da su trenutna dugovanja Srbijagasa 1,4 milijarde evra, of kojih, kako je rekla, najmanje 500 miliona je nastalo zbog načina vođenja preduzeća.

    Mihajlović je potvrdila da bi se, po modelu za koji se zalaže Ministarstvo, Južni tok prebacio u novoformirano preduzeće Transgas jer, objasnila je, to je gasovod visokog pritiska i toga država ne može da se odrekne.

    Ona je zaključila, da je cilj, da Srbija na kraju napravi konzorcijum energetskih kompanija za prenos energenata u okviru koga bi se objedinili Transgas, Transnafta i Elektromreža Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE