Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenačke banke oštećene za 346 miliona evra

    Za štetu nanetu slovenačkim bankama u vrednosti od 70 miliona evra, do sada je podneto 37 krivičnih prijava, dok se pretpostavlja da stvarna šteta iznosi čak 346 miliona evra.

    Radi se o privrednom kriminalu i velikoj šteti koja je ugrozila finansijski sistem i koju ćemo platiti svi da bi banke ponovo normalno funkcionisale, objasnio je slovenački ministar unutrašnjih poslova Gregor Virant, koji se zalaže da podaci o prijavljenima postanu javni.

    Istragom o kriminalu u bankama bave se dve specijalizovane grupe istražitelja, u saradnji tužilaštva, policije, antikorupcijske komisije i odelenja za suzbijanje pranja novca, rekao je Virant, dodajući da je reč o kriminalnim poslovima koji su se proširili na područje regije jugoistočne Evrope.

    S pravom smo svi ljuti i želimo da prijave budu pokrivene dokazima i izdrže test na sudu. Radi se o vrlo velikoj društvenoj i finansijskoj šteti, rekao je Virant.

    Pretpostavlja se da se većina štete odnosno iznosa od 346 miliona evra, o kojem je govorio Virant, odnosi na loše kreditne plasmane Nove Ljubljanske banke i Nove kreditne banke maribor (NKBM).

    Krajem iduće nedelje, biće objavljeni rezultati revizije stanja u slovenačkim bankama. Agencija Reuters, koja se poziva na izvore u EU, objavila je  da bi "rupa" u slovenačkim bankama mogla da iznosi od 4 do 5 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE