Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoren postupak ocene koncentracije Agrokora i Merkatora

    Hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog nadmetarnja (AZTN) pokrenula je drugi nivo ocene koncentracije Agrokora i Merkatora, što podrazumeva dubinsku pravnu i ekonomsku analizu posledica tog udruživanja kompanija.

    Iz Agencije podsećaju da su potpunu prijavu koncentracije hrvatskog koncerna Agrokor i najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca Merkator, primili 28. oktobra, nakon čega je objavljen javni poziv svim zainteresovanima da AZTN-u dostave mišljenja i primedbe.

    Na osnovu dokaza dostavljenih uz prijavu i drugih raspoloživih podataka i saznanja, Agencija je ocenila da će tom koncentracijom doći do preklapanja delatnosti njenih učesnika na tržištu maloprodaje mešovite robe na celoj teritoriji Hrvatske, sa posebno značajnim posledicama na području pojedinih županija.

    Pri oceni dopuštenosti koncentracije, Agencija će pažnju posvetiti i posledicama koje proizlaze iz vertikalne integrisanosti koncerna Agrokor, navodi se u saopštenju.

    S obzirom na sve to, ostvarenje te koncentracije moglo bi imati značajne posledice po tržišnu utakmicu na merodavnim tržištima, posebno zato što se njome stvara novi ili jača postojeći vladajući položaj učesnika, pa je nije moguće odobriti bez strukturnih i drugih odgovarajućih mera i uslova dovoljnih za otklanjanje negativnih osledica, ističu u AZNT i dodaju da su, upravo u skladu s tim, pokrenuli postupak ocene koncentracije na drugom nivou.

    Slovenačka vlada je početkom juna dala “zeleno svetlo” da Nova ljubljanska banka, koja je u većinskom vlasništvu države, svoj udeo od 53 odsto u Merkatoru proda Agrokoru, koji bi trebalo da preuzme i oko milijardu evra duga Merkatora.

    Sudina celog posla trebala bi da bude poznata do kraja godine, jer za njegovo okončanju postoje tri uslova: Agrokor mora osigurati međunarodne izvore finansiranja (240 milijuna evra svežeg kapitala), zatim, to udruživanje treba da odobore regulatori na svakom od tržišta, kao i da Merkator sa bankama dogovori restrukturiranje duga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE