Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom finansira deo izgradnje Južnog toka

    Kompanija Gazprom će delimično finansirati izgradnju srpske i bugarske deonice gasovoda Južni tok a taj novac biće vraćen od sredstava dobijenih za tranzit gasa, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Gazproma Alexey Miller.

    "U okviru svečanog označavanja početka izgradnje srpske deonice su, između ostalog, potpisani dokumenti o davanju ruskog kredita srpskoj strani, budući da sve kopnene deonice realizuju naša zajednička preduzeća (…) U skladu s tim, svaka strana preuzima na sebe odgovornost da finansira projekat u pođednakom udelu. Što se tiče Bugarske i Srbije, postignut je dogovor da ćemo mi finansirati deo od naših partnera, a oni će nadalje vraćati taj kredit na račun budućih tranzitnih priliva", rekao je Miller za TV kanal 'Russia 24'.

    Čelnik Gazproma je dodao da je kredit odobren pod povoljnim uslovima, daleko boljim od tržišnih, prenela je agencija RIA Novosti.

    Ruska agencija podseća da su Rusija i Srbija danas označile početak izgradnje srpske deonice gasovoda Južni tok, kapaciteta 40 milijardi kubnih metara godine i približne dužine 420 kilometara.

    Od magistralnog kraka planira se grananje u Hrvatsku i Republiku Srpsku (Bosna i Hercegovina), a razmatraju se varijante grananja do Makedonije i Kosova.

    Ruska agencija podseća da je ranije Miler izneo procenu da bi direktne investicije u srpsku deonicu gasovoda iznosile 1,5 milijardi evra.

    Kompanija Gazprom saopštila je da je u Palati ’Srbija’ održan i radni sastanak Milera i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na kome je razmotren tok priprema međudržavnog sporazuma između Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine o saradnji u gasnom sektoru i u sferi elektroenergetike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE