Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvih milijardu dolara kineskog kredita Srbiji

    Srbija je uspela da dobije jednu milijardu od ukupno tri milijarde dolara kredita po najpovoljnijim uslovima koje je Kina namenila za 16 zemalja centralne i istočne Evrope, izjavio je ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

    Antić je kazao da deo od milijarde dolara ide za izgradnju auto-puta Beograd-čačak, a drugi deo za nov blok u Teremoelektrani "Kostolac B" i za proširenje ugljenokopa.

    To je veliki uspeh i za Srbiju kao društvo jer je pokazala da ima dobre i adekvatne projekte, kazao je ministar posle potpisivanja ugovora vrednosti 700 miliona dolara za projekat u Kostolcu.

    Antić, koji je i koordinator Srbije za međudržavnu saradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, istakao je da je Kina planira da plasira deset milijardi evra kredita za infrastukturne projekte u tim regionima.

    U Bukureštu će se 25-27. novembra održati sastanak predsednika Vlade Kine sa 16 premijera zemalja Srednje i Istočne Evrope, među kojima je i srpski premijer Ivica Dačić.

    Pročitajte i>>>Srbija evropski centar kineskih investicija?

    Antić je kazao da su već dogovoreni sastanci Dačića sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i premijerom Kine, na kojima će jedna od ključnih tema biti mogućnosti rehabilitacije pruge između Beograda i Budimpešte.

    Antić je ocenio da se kroz mehanizam finansiranja koji nudi Kina, otvara perspektiva razvoja čitavog regiona, a na nama je da nađemo projekte i modalitete za finansiranje, jer je "Srbija trenutno na crvenoj liniji kreditne zaduženosti".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE