Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obradović za jedinstvene cene pristupa mreži

    Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović predlaže uvođenje jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije na celoj teritoriji Srbije.

    Uvođenje jedinstvene cene struje, po oceni Obradovića, bilo bi moguće ako bi se formirao Operator distributivnog sistema (ODS). Obradović će ovaj predlog uputiti Upravnom odboru EPS, na sednici 20. novembar, najavio je EPS.

    ODS je jedini način da svi kupci koji od 1. januara izlaze na tržište električne energije, imaju iste uslove za pristup distributivnoj mreži i da se spreči neravnomerna raspodela troškova između pojedinih regiona, ukazao je Obradović.

    Ako od 1. januara sadašnjih pet privrednih društava za distribuciju struje bude organizovano kao pet operatora ODS, kupci na srednjem naponu plaćaće različite mrežarine, usled pet različitih cena za pristup mreži, saopštio je EPS.

    Kako je objašnjeno, zbog toga bi kupci koji troše istu količinu struje dobijali različite cene, u zavisnosti od toga u kom delu zemlje rade. Na primer, za isti utrošak benzinska pumpa u Nišu će plaćati više nego pumpa u Beogradu.

    Zbog većih tarifa, uslovljenih veličinom i strukturom pet privrednih društava za distribuciju, skoro polovina privrede u Srbiji biće diskriminisana u odnosu na privredu u Vojvodini i Beogradu, upozorio je EPS.

    U slučaju da se ne osnuje jedan ODS već nastavi da radi pet, od 1. januara 2015. i domaćinstva neće imati jednak cenovnik za mrežarinu, koja čini deo cene električne energije, ističe se u saopštenju EPS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE