Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    POSLOVNA KOMUNIKACIJA: Moćni ‘dijamant’

    Među svim vrstama živih bića, ljudske ruke su jedinstvene. Ne samo po onome što njima možete da uradite, već i po tome koliko su značajne za komunikaciju. Izrazito su ekspresivne. Pričaju onima koji ne mogu da čuju i imaju snagu da otkriju najdublje misli. Nijedna druga vrsta nema deo tela sa tako izuzetnim opsegom mogućnosti. Bez obzira da li slušate nekoga kako govori ili samo posmatrate osobu, položaj ruku privlači našu pažnju kao bogat izvor neverbalnih naznaka kako bi bolje razumeli misli i osećanja drugih. Interesantna je činjenica da naš mozak obraća mnogo veću pažnju na prste i šake u odnosu na ostatak tela.

    Stoga je pitanje koje muči mnoge ’šta sa rukama’ opravdano. Značaj se posebno ističe kada se radi o javnim ličnostima, naročito političarima i poslovnim ljudima, jer treba voditi računa šta ruke u određenom položaju poručuju, kakvu poruku o njihovom ’vlasniku’ šalju.

    Dijamant Merkelove

    Nekadašnji premijer Velike Britanije, Margaret Thacher, dobila je preporuku da nosi tašnu, dok 'čelična dama' 21. veka, Angela Merkel, ima drugo rešenje.

    Nemački kancelar šake drži u predelu stomaka, spojenih prstiju, u položaju koji je postao poznat kao ’dijamant Merkelove’. Ovo je jedan od verovatno najprepoznatljivijih gestova na svetu. 

    Ceo tekst pročitajte u najnovijem broju BIZLife magazina

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE