Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU: Osam milijardi evra i garancije za zapošljavanje

    Od sledeće godine, osam milijardi evra biće na raspolaganju regionima Evropske unije u kojima je stopa nezaposlenosti veća od 25 odsto. To se pre svega odnosi na Španiju, Grčku ili Portugal. Ipak, neki smatraju da to nije dovoljno.

    Ubuduće, niko mlađi od 25 godina neće morati da čeka na posao ili stručnu obuku duže od 4 meseca. U fondu koji je nastao paktom između Evropske komisije, vlada zemalja članica i Evropskog socijalnog fonda, našlo se osam milijardi evra.

    Predviđeno je, na primer, da se finansijski pomogne mladima u periodu između završetka škole i zapošljavanja, ali i firmama koje primaju mlade radnike. Želja je i da se podstakne mobilnost unutar Evrope.

    Međutim, osam milijardi nije dovoljno, smatra Holger Šefer, stručnjak za tržište rada u Institutu za nemačku privredu.

    U Danskoj, Finskoj, Austriji i Švedskoj već postoje garancije za mlade nezaposlene, ali, uspeh tih mera veoma je mali. Tamo je nezaposlenost među mladima ili porasla, ili se nije mnogo smanjila naspram odraslog stanovništva.

    Nemački stručnjak ukazuje da se nezaposlenost ne može suzbijati politikom na tržištu rada. On smatra da bi politika trebalo da stvori povoljne uslove za firme, koje bi onda stvarale trajna radna mesta za mlade.

    Ponekad za to uopšte nije potreban novac, potrebno je samo promeniti propise, kaže on. Dakle, politika bi trebalo da omogući uslove za privredni rast, a ekspanzijom proizvodnje smanjiće se i nezaposlenost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE