Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako iz Srbije do akcija Twittera i Facebooka?

    Ako je suditi po interesovanju za akcije a ne po broju korisnika, društvene mreže Facebook i Twitter ne bi mogle da se pohvale popularnošću u Srbiji. Juče je svetom odjeknula vest da je u prvom minutu trgovanja kupljeno čak 13 miliona akcija Twittera, a po ceni od 45, 10 dolara vlasnik akcije može biti i svaki gađanin Srbije, pitanje je samo zainteresovanosti.

    Prema rečima Nenada Gujaničića iz brokerske kuće Wisebroker, teoretski i praktično je moguće kupiti akcije Twittera iz Srbije.

    "Trgovanje je moguće ali ne direktno, već preko posrednika, odnosno preko brokererskih kuća i berzanskih posrednika koji su obezbedili uslugu pristupa stranim tržištima kapitala ili direktno kod inostranih posrednika koji trguju tim akcijama", kaže on i dodaje da još uvek ne zna koliko bi bili troškovi takve trgovine.

    Inače građani Srbije mogu da kupuju i prodaju akcije stranih kompanija, kao što je Facebook, Apple ili Google kontaktiranjem preko interneta brokerske kuće ovlašćene za trgovinu na nekoj od stranih berzi ili preko domaćih posrednika, pošto tu uslugu u ponudi ima nekoliko brokerskih kuća, pojedine banke, kao i firme koje rade preko Forex platformi. Ulagači od brokera mogu dobiti preporuku za investiranje, a prve akcije mogu kupiti ili prodati istog dana kad otvore nalog.

    Međutim, Gujaničić sumnja da će biti velikog interesovanja za akcije Twittera s obzirom da naši građani nemaju afiniteta kada je u pitanju trgovanje akcijama društvenih mreža ili IT kompanija, što se pokazalo u slučaju kada je Facebook izašao na berzu.

    Siniša Krneta direktor operativnih poslova Beogradske berze kaže da ne postoji razlog odnosno prepreka za trgovanje akcijama Twittera iz Srbije, potrebno je samo, kako kaže, upoznati se sa detaljima.

    Brokeri kažu da i jezička barijera onemogućava veći obim ulaganja jer se naši građani teže upoznaju s poslovanjem stranih kompanija iako bi im se takva ulaganja više isplatila pošto likvidnost hartija nije mala.

    Rast cena akcija Twittera od 73 odsto prvog dana trgovanja, Gujančić objašnjava kratkoročnim trendom koji treba oprezno posmatrati.

    "Takav rast su kratkoročni trendovi, a moguće i da se radi o špekulacijama. Imamo primer Facebooka čije su akcije u prvom danu trgovanja padale blizu 20 dolara u momentu. Vlasnici su bili zabrinuti da li će imati prihode od marketinga, a danas cena njegovih akcija je duplirana", kaže Gujaničić.
    Akcijama Twittera se trguje na Njujorškoj berzi pod oznakom TWTR i reč je o najiščekivanijem izlasku na berzu još od inicijalne javne ponude Facebooka. 

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE