Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko su najvažniji igrači finansijskog sveta tajnosti?

    Prva na listi finansijski netransparentnih tržišta nalazi se Švajcarska. Novi izveštaj Mreže za poresku pravdu takođe navodi da je najvažniji ’igrač’ u finansijskom svetu tajnosti Velika Britanija iako se nalazi tek na 21. mestu na listi.

    Naime, Britanija podržava i delimično kontroliše čitavu mrežu ofshore zona – od Kajmanskih ostrva i Bermuda, do Džerzija i Gibraltara. Kad bi se celokupna britanska mreža objedinila, ova zemlja bi zauzela prvo mesto na listi i to daleko ispred Švajcarske.

    Mreža za poresku pravdu navodi da su nedavne izjave Davida Camerona, premijera Velike Britanije,  da poreski rajevi pod upravom ove zemlje više ne predstavljaju ’opasnost’, neosnovane. Iako su Britanska Devičanska ostrva, Kajmanska kao i druga ostrva pod jurisdikcijom Kraljevstva smanjila nivo tajnosti i nestransparentnosti, u drugim oblastima to nije slučaj.

    Na listi koja broji 82 zemlje iza prvoplasirane Švajcarske našao se Luksemburg. Hong Kong koji je na trećem i Singapur koji je zauzeo peto mesto, visoko su na listi usled rasta azijske ofshore indsutrije, ali i  zbog izmeštanja nekih evropskih i severnoameričkih ofshore aktivnosti ka istoku.

    Kajmanska ostrva zauzela su četvrto mesto na listi, dok su Sjedinjene Američke Države na šestom mestu. Zanimljivo je da se Nemačka našla na osmom mestu finansijski netransparentnih tržišta, a Japan na desetom.

    Ipak, postoje određeni pozitivni trendovi, navodi se u saopštenju Mreže za poresku pravdu. Javna tolernacija ofshore zona naglo je opala u mnogim zemljama od objavljivanja prethodnog izveštaja ove organizacije 2011. godine, što otvara vrata za stvarne političke promene – građani traže potpuno obelodanjivanje informacija u javnim registrima o tome ko stoji iza ofshore fantomskih firmi, fondacija i drugih organizacija.

    Top 10 zemalja prema indeksu finansijske tajnosti
    1. Švajcarska
    2. Luksemburg
    3. Hong Kong
    4. Kajmanska ostrva
    5. Singapur
    6. SAD
    7. Liban
    8. Nemačka
    9. Džerzi (autonomni krunski posed Velike Britanije)
    10. Japan

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE