Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    WSJ: Do 2015. drastičan pad akcija

    Produžetak agresivne monetarne politike američke centralne banke (Fed) će tokom iduće godine dovesti do krize na berzama akcija, a cene deonica na globalnom tržištu mogle bi u 2015. drastično da opadnu od 25 do čak 50 odsto, piše Wall Street Journal (WSJ).

    Iako većina američkih ekonomista veruje da ogromne novačne injekcije, date američkoj privredi u minulih pet godina posredstvom Fed-a, nisu do sada ’proizvele’ katastrofalne posledice na tržište akcija, WSJ ocenjuje da uskoro, ipak, dolazi vreme za ’svođenje računa’ previše agresivne monetarne politike centralne banke SAD.

    Fed je u proteklih pet godine uložio više biliona (hiljada milijardi) u stimulisanje privrednog rasta, uglavnom kroz otkup vladinih obveznica i hipotekarnih hartija, ali je efekat bio prilično slab, jer je oporavak vodeće svetske ekonomije i dalje trom i ne premašuje dva odsto na godišnjem nivou.

    Ekonomista kompanije Nomura Securities, Bob Janjuah, tvrdi da glavni problemi američke, ali i globalne ekonomije, ostaju godinama isti i ogledaju se u vrlo anemičnom privrednom rastu, previše labavoj monetarnoj politici, ogromnim državnim dugovima, neracionalnom korišćenju kapitala i velikim spekulacijama na finansijskom tržištu koje ne koriste realnom sektoru ekonomije.

    Postojeće trgovinske, kao i neravnoteže u platnim i bilansima tekućih plaćanja u svetskoj ekonomiji predstavljaju, zajedno sa agresivnim ponašanjem centralnih banaka, glavnu opasnost u budućem razvoju globalne ekonomije, ističe WSJ.

    Ekonomista Neil Irvin je napisao u blogu koji objavljuje Washington post, pozivajući se na mišljenje kolega iz tri zemlje Brazila, Indije i Južne Afrike, da Fed svojom agresivnom monetarnom politikom direktno podstiče krizne situacije na tržištima akcija nekih članica grupacije BRIKS, ali i niza drugih država.

    Postoji, naime, široko rasprostranjeno mišljenje da je Fed štampajući i ubacujući u promet hiljade milijardi dolara bez realnog pokrića, uz istovremeno smanjenje bazne kamate na nulti nivo, suštinski izazvao "dirigovane kriize" na finansijskim tržištima manje razvijenih zemalja.

    Član Saveta uprave Fed, Jerome Powell, tvrdi međutim da super-labava monetarna politika američke centrobanke nije kriva za izbijanje kriza na tržištima manje razvijenih i zemalja.

    Powell ne vidi ništa loše u činjenici da vrednost valuta nekih zemalja sa brzim ekonomskim rastom, usled opisane politike Fed-a, prilično naglo jača jer to, kako navodi, ne ometa napredovanje njihovih privreda.

    Ukoliko novčano-kreditna politika SAD i drugih najrazvijenijih država ima za posledicu pritisak na valutu manje razvijene zemalja, usporavanje izvoza iz takvih država nadoknadiće se većom tražnjom njihove produkcije od strane američkih potrošača, tvrdi Paual, pravdajući način na koji Fed vodi svoju monetarnu politiku.

    U suštini, Powell takvim stavom poručuje ugroženim zemljama da Fed uopšte nije osnovna pokretačka snaga "vrućeg" novca koji predstavlja sve veći problem u funkcionisanju finansijskih tržišta u manje razvijenim ekonomijama, navodi WSJ.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE