Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Referentna kamatna stopa smanjena na 10 odsto

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 10 odsto, saopštila je NBS.

    Kako je istaknuto, Izvršni odbor očekuje da će se u oktobru medjugodišnja stopa inflacije naći blizu donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

    NBS je u 2014. predvidela inflaciju u okviru od 2,5 do 5,5 odsto.

    "Inflacija je već na niskom nivou i NBS će mere monetarne politike u narednom periodu usmeriti na zadržavanje inflacije u granicama cilja", ocenio je Izvršni odbor.

    Padu medjugodišnje stope inflacije, po oceni Izvršnog odbora, uz mere monetarne politike, doprinose i pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, niska tražnja i relativna stabilnost kursa, na koju utiču veoma povoljna spoljnotrgovinska kretanja.

    "Deficit tekućeg računa u trećem tromesečju iznosio je svega 1,4 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i to u uslovima povećane ekonomske aktivnosti. Pored toga, očekivani efekti fiskalne konsolidacije i pozitivna kretanja na medjunarodnim finansijskim tržištima doprineće zadržavanju medjugodišnje inflacije u granicama cilja naredne godine", ocenio je Izvršni odbor.

    Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. decembra 2013. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE