Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će on biti novi gradonačelnik Njujorka?

    Levičarski reformista Bill de Blasio verovatno će odneti premoćnu pobedu na izborima za novog gradonačelnika Njujorka ove nedelje nakon što je vodio gotovo besprekornu predizbornu kampanju, piše France Presse, a prenosi Business.hr

    De Blasio, čija prošlost u javnoj službi i politici nisu po volji kolosalno bogatom establišmentu, gotovo je siguran da će u utorak pobediti, možda i s rekordno velikom prednošću pred ostalim kandidatima.

    Postavivši u prvi plan kampanje svoju afroameričku suprugu i tinejdžere, uspeo je dopreti do običnih porodica srednje klase i jako raznolikog biračkog tela, ako je suditi po golemoj prednosti koje mu daju ankete.

    Njujorčani su glasali za dosadašnjeg gradonačelnika Michaela Bloomberga tri puta zaredom, ali čini se da će sada izabrati kandidata koji je njegova sušta suprotnost. Analitičari objašnjavaju da im on nudi nešto s čime se mogu poistovetiti, ostavljajući svojeg republikanskog protukandidata Joea Lhotu na drugom mestu.

    De Blasio je u kampanji velik naglasak stavio na borbu protiv sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, "Priču o dva grada", po romanu Charlesa Dickensa, ili na onih "99 odsto" protiv jedan odsto, te na prava manjina.

    Obećava da će podići poreze onima koji zarađuju više od 500.000 dolara kako bi finansirao predškolsko obrazovanje za svu decu i druge školske programe. Poziva na reformu politike policijskog pretraživanja sumnjivaca, koja je po kritičarima nepravedno usmerena ponajviše na afroameričke i hispanske manjine, dok njeni pobornici smatraju da je smanjila stope kriminala.

    Uz to obećava da će sagraditi 200.000 novih stanova po pristupačnim cenama i odobriti dva dodatna slobodna školska dana za najvažnije muslimanske praznike.

    "Da, to su napredne ideje, da, smele su", rekao je De Blasio na predizbornom skupu na Menhetnu u subotu. "Njujorčani veruju u velike, smele, napredne ideje koje nas vode napred. Njujork predvodi naciju."

    Sada nema ozbiljnog suparnika, ali u prvi je plan kao demokratski kandidat izbio tek kada se pokazalo da predsednica gradske većnice Njujorka, inače lezbejka, Christine Quinn, nema šansi, a Anthony Weiner se upleo u skandal sa slanjem eksplicitnih tekstualnih poruka.

    Kao i Clintoni, on i njegova supruga, Chirlane McCray, dolaze u paketu. Pesnikinja, urednica, feministkinja i aktivistkinja koja ga je u početku odbila, Chirlane je pre svega snažna.

    Njihov 16-godišnji sin Dante, lako prepoznatljiv po očevu osmehu i tipičnoj afričkoj frizuri, imao je veliku ulogu u televizijskoj kampanji, kao i njegova 18-godišnja sestra Chiara. Ta mešana porodica osvojila je simpatije grada u kojem vlada velika etnička raznolikost: 33,3 odsto stanovnika su belci, 25,5 odsto Afroamerikanci, 28,6 odsto Hispanoamerikanci, a 12,7 odsto Azijati.

    De Blasio je otvoreno govorio o svojem teškom detinjstvu kao sina alkoholičara, veterana iz Drugog svetskog rada koji ih je napustio i kasnije, kada mu je otkriven rak, počinio samoubistvo.

    Za razliku od Bloomberga, rado je isticao svoje obično poreklo i "skroman" dom u Bruklinu. New York Times ga je prošli mesec podržao ocenivši da je dao glas gradskoj sirotinji. U siromaštvu ili na rubu siromaštva živi 46 odsto stanovnika grada, 50.000 ih živi u skloništima za beskućnike, a milioni izvan područja ekonomske sigurnosti.

    De Blasio je takođe uspešno iskoristio strah građana od desničara i populističkog pokreta Čajanka, ističu analitičari.

    Neki, međutim, strahuju da bi se svojih ideala mogao olako odreći iz pragmatičnih razloga, a sumnjaju i da je doista sposoban voditi velike gradske vlasti s 300.000 zaposlenih i upravljati gradskim budžetom vrednim 72 milijarde dolara.

    De Blasio je tri godine bio svojevrsni gradski pravobranilac, a u gradskoj je većnici proveo osam godina. Za vreme predsednika Billa Clintona bio je regionalni predstavnik za stanovanje i menadžer u kampanji Hillary Clinton za njujoršku senatorku 2000.

    Bračni par Clinton, kao i poznati njujorški glumci Alec Baldwin i Sarah Jessica Parker, neka su od slavnih imena koja su podržala njegovu kandidaturu.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE