U Bugarskoj počela izgradnja gasovoda Južni tok

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Bugarskoj počela izgradnja gasovoda Južni tok

  Znak za početak izgradnje bugarskog dela gasovoda Južni tok dat je u četvrtak  Sofiji. Realizacija projekta počela je svečanom ceremonijom zavarivanja prvog spoja buduće kompresorske stanice u blizini sela Rasovo, na severo-zapadu Bugarske.

  U Sofiji, u zgradi vlade, ceremoniju su u direktnom prenosu pratili bugarski premijer Plamen Orešarski, ministar ekonomije i energetike Bugarske Dragomir Stojnev, ministar energetike Rusije Aleksandar Novak i direktor Gazproma Alexey Miller.

  Nadzemni deo Južnog toka počinje upravo u Bugarskoj. U cilju realizacije evropskog kopnenog dela projekta, Rusija je potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Austrijom i Hrvatskom.

  Ti sporazumi predviđaju izradu studije izvodljivosti za izgradnju Južnog toga na teritoriji svake od zemalja učesnica, kao i osnivanje zajedničkih preduzeća Gazproma i lokalnih energetskih kompanija ovlašćenih za realizaciju gasovoda.

  Morski deo Južnog toka ići će po dnu Crnog mora od kompresorske stanice Ruskaja na ruskoj obali do obale Bugarske. Ukupna dužina crnomorskog dela biće oko 900 kilometara, a maksimalna dubina više od dva kilometra.

  Partneri Gazproma za realizaciju morskog dela projekta su italijanski Eni, nemački Wintershall i francuski EDF, a prve isporuke gasa planirane su za kraj 2015. godine.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE