Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samo vas gledamo

    Piše: Tatjana Ostojić, direktor i glavni urednik BIZLife

    U beogradskim dnevnim novinama 26. oktobra 2000. pojavio se oglas Pokreta ’Otpor’ sa crtežom bagera i porukom ’Samo vas gledamo’ – ’Otpor-bager’. „U našoj Srbiji ima 5.675 registrovanih bagera i više miliona potencijalnih bagerista. Svaki od njih spreman je da odbrani narodnu volju, ako to zatreba. Posle 12 godina čekanja, strpljenje nam je na izmaku. Pazite šta radite, narod je otpor“, pisalo je u oglasu objavljenom u dnevnim listovima Danas, Blic, Glas javnosti, Večernje novosti i Politika. Aktivista ’Otpora’ Vukašin Petrović je tada rekao da je ta poruka upućena pripadnicima bivšeg režima, ali i sadašnje vlasti.

    Kao novinar beležila sam dešavanja nakon 5. oktobra i  podrazumevalo se da se ’samo vas gledamo’ odnosi i na novoformiranu vlast. Međutim, izgleda ne i za sve. Da li je to bio jedini razlog ili ne, tek danas imamo ekonomsku situaciju u kakvoj  jesmo.

    A u kakvoj smo, dovoljno je pogledati retrospektivu izjava srpskih zvaničnika:

    „U idućoj godini biće očuvana makroekonomska stabilnost, bez obzira na to što je ovogodišnja inflacija od oko deset odsto za 3,5 procenata veća nego što je planirana“, Mirko Cvetković, ministar finansija, Blic 20. decembar, 2007.

    „Srbija na kratak rok ili nema nikakve ili nema uočljive posledice svetske ekonomske krize. Ipak, kriza će imati srednjoročne efekte i realno je očekivati da će krediti koje Srbija ubuduće bude tražila biti nepovoljniji nego do sada. Trošimo više nego što zarađujemo i to će se iskazati kao veliki problem“, Mirko Cvetković, premijer, Beta, 10. oktobar 2008.

    „Srbija ima šansu da na srednji rok iskoristi ovu svetsku ekonomsku krizu i preokrene je u svoju korist. Građani ne treba preterano da brinu, bankarski sistem će ostati stabilan, ali moraćemo svi mnogo više da štedimo i radimo", Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, PRESS 27. oktobar 2008.

    „Iako bih voleo da privredni rast bude tri, pa i pet odsto, treba biti realan i reći da on neće biti skokovit, kao što je bio pad u 2009, tako da će ovo biti godina blagog privrednog rasta, procenjenog na 1,5 odsto bruto društvenog proizvoda, a pravi oporavak nas čeka tek u 2011“, Mirko Cvetković, premijer, Blic 1. januar, 2010.

    „Negativne posledice svetske ekonomske krize manje su u Srbiji nego u drugim zemljama i u poređenju sa njima, Srbija je u prednosti, jer je decenijama u krizi“, Ivica Dačić, premijer Srbije,  Fonet, 9. januar 2011.

    „U narednih deset godina, ako ne budemo pravili greške, i ako budemo smanjili troškove države i javni sektor predamo profesionalnom menadžmentu, što nas očekuje posle izbora, Srbija može da postane jedna veoma dinamična zemlja“, Boris Tadić, predsednik Srbije, Tanjug 8. novembar 2011.

    „Situacija koju je zatekla ova vlada bila je katastrofalna. Privreda je bila na kolenima, budžet prazan, a javne finansije u haosu. Sve opasnosti od sunovrata i bankrota smo izbegli. Sada se lakše diše“, Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, Alo, 21. decembar, 2012.

    „Država je pred bankrotom u pravom smislu reči, ali ćemo uraditi sve što je potrebno da se to ne dogodi. Slede teške reforme koje će osetiti pola miliona građana“,  Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, BIZLife portal 6. oktobar 2013.

    „Privatni sektor Srbije će boljitak osetiti već u drugoj polovini 2014, a u Srbiji će se bolje živeti već 2015“, Lazar Krstić, ministar finansija, BIZLife portal 16. oktobar 2013.

    Da ne živim u Srbiji, bila bih sklona da se pozovem na Bendžamina Frenklina, koji je rekao: „Definicija ludila je kada stalno radite istu stvar, a očekujete drugačije rezultate“. U Srbiji je to potpuno normalno, pitanje je samo – dokle?! 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE