Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od 2014. nov način kontrole izdavanja računa

    Kontrola izdavanja fiskalnih računa mogla bi da bude potpuno promenjena od aprila 2014. godine, pišu Novosti.

    Trenutni sistem omogućava da Poreska uprava proverava pojedinačnu kasu praktično samo jednom u 14 dana, a novi sistem bi trebalo da inspektorima omogući trenutni uvid u bilo koju kasu.

    "Postojeći sistem fiskalnih kasa je zastareo jer se zasniva na tehnologiji staroj više od decenije. Uprava čita dnevne izveštaje sa kasa zbirno po danima u noćnom režimu rada", objašnjavaju u Poreskoj upravi.

    Novi sistem kontrole računa, koje u proseku više od 30 odsto korisnika "zaboravi da zida", sve to isključuje i on je praktično kontrola u realnom vremenu.

    "Mi ovde, na osnovu nekih računica Poreske uprave, očekujemo na godišnjem nivou veći priliv u budžet posle uvođenja tog sistema za oko 1,5 milijardi evra", kaže pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srbije za informacione i komunikacione tehnologije Saša Dulić za Novosti.

    Planirana je i druga mera – uvođenje objadinjene naplate od januara iduće godine doneti dodatne uštede i privrednicima znatno olakšati zakonsku obavezu prijave poreza.

    Računica Poreske uprave kazuje da će ukupne uštede po svim osnovama (papir, vreme, ostali troškovi) biti nekoliko miliona evra godišnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE