Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strani investitori kupili petinu akcija Poljske železnice

    Strani investitori kupili su 20 odsto akcija Poljske državne železnice (Polskie Koleje Panstwowe -PKP). Akcijama je u okviru inicijalne javne ponude (IPO) ovog meseca počelo trgovanje na varšavskoj berzi, rekao je generalni direktor PKP Jakub Karnovski poljskim medijima.

    Poljske železnice planiraju da u okviru IPO prodaju 21,7 miliona akcija, što je oko polovine ukupnih, svom odeljenju PKP Cargo. To odeljenje je drugi najveći železnički teretni prevoznik u Evropi posle nemačkog Deutsche Bahna. Uz cenu od 68 zlota (16,25 evra) za jednu akciju ta ponuda je vredna 1,42 milijardi zlota (339 miliona evra) , prenose agencije.

    Institucionalnim investitorima železnice su ponudile 17,33 miliona akcija, a privatni investitori mogu da daju ponude za kupovinu 3,6 miliona akcija.

    Zaposleni u odeljenju Cargo dobiće akcije kompanije u vrednosti 165 miliona zlota na osnovu dogovora koji su postigli sindikati. Potencijalni kupci svoje ponude mogu da daju do 30. oktobra.

    PKP je proteklih godina počela da prodaje neku imovinu kako bi smanjila dug koji je dostigao četiri milijarde zlota.

    Poljski Kargo imao je prošle godine udeo od čak 60,3 odsto na domaćem tržištu, a 8,5 odsto na tržištu teretnog železničkog saobraćaja u Evropskoj uniji. Radi poređenja, najveća kompanija u toj oblasti, Dojče ban, ima udeo od 28 odsto na tržištu EU, a 5,4 odsto u Poljskoj.

    Poljska teretna železnička kompanija ima licence za pružanje usluga i u Slovačkoj, Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Belgiji. Ona namerava da nastavi ekspanziju u inostranstvo i zato razmatra preuzimanje nekih stranih železničkih prevoznika, kako bi ubrzala svoj rast.

    Rezultati poslovanja pokazuju da je Kargo u prvom polugodištu ove godine pretrpeo pad od 44 odsto na godišnjem nivou, na 76,8 miliona zlota, dok je promet smanjen za 9,2 odsto, na 2,29 milijardi zlota.

    Razlog za slabije rezultate je usporavanje poljske ekonomije. Transport uglja je, pri tome, imao udeo od 43 odsto, a građevinskog materijala 14 odsto u ukupnom obimu prevezenog tereta.

    Rukovodstvo Karga planira da za dividenda akcionarima izdvoji 35 od 50 odsto od konsolidovanog profita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE