Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU posebno `gleda` proizvode iz Srbije

    Svi koji se nalaze u lancu proizvodnje i izvoza poljoprivrednih proizvoda, voća i povrća, moraju da se prilagode propisima međunarodnih standarda, odnosno Evropske unije. Pre izvoza, neophodna kontrola proizvoda, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

    Pre izvoza, moramo da obavimo prethodnu kontrolu, zbog odluke EU da se obrati posebna pažnja na uvoz proizvoda iz Srbije, saopšteno je na sednici Grupacije za proizvodnju, preradu i promet voća, povrća, šumskih plodova, i voćnog sadnog materijala.

    To znači da i mi naše pravilnike treba da uskladimo sa evropskom regulativom, koju moramo da implementiramo u domaće propise i, naravno, primenjujemo ih u praksi, istakli su stručnjaci.

    Rukovodilac Grupe za voćarstvo Ministarstva poljoprivrede Kolinda Hrehorović rekla je da se trenutno u izradi nalazi i pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, ističući da se u Srbiji nalazi i 47 laboratorija za kontrolu kvaliteta.

    Načelnik poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović rekao je da se pre izvoza mora obaviti kontrola, kako ne bi došli u situaciju da izvezeni proizvodi ne odgovaraju kvalitetu i, kao posledica da nam se ograniči ili zabrani izvoz, upozorio je Vujović.

    Sad u zemlji imamo oko 400 do 450 raznih hladnjača, sve nemaju potreban kvalitet u radu, a to se posebno odnosi na male hladnjače, rekao je Vujović i dodao da je u celom tom lancu bitno jačanje svesti, posebno kod proizvođača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE