Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radulović: Preko 20 hiljada ostaje bez posla

    Od ukupno 100.000 radnika preduzeća u restrukturiranju, najmanje 20 do 30 odsto će verovatno biti višak, kaže ministar privrede Saša Radulović.

    Do sredine sledeće godine mora biti završen proces restrukturiranja 609 preduzeća, u kojima je zaposleno više od 100.000 ljudi i da će neminovno doći do smanjenja u tom sektoru, jer se ta preduzeća moraju postaviti na "zdrave noge".

    Za određeni broj radnika realno postoji radno mesto, a postoji deo radnika koji će nažalost izgubiti posao. Država priprema programe za te radnike, to je jedan paket na kome se radi, naveo je Radulović.

    Glavna mera u tom procesu će biti konverzija dugovanja u kapital, a država će podneti najveći udarac, kazao je Radulović, dodajući da će takva "zdrava i čista" preduzeća biti primamljiva i investitorima, što će posledično dovesti do novog zapošljavanja.

    On je ukazao i da Ministarstvo ne planira da zadrži subvencije do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, dodajući da postoji problem sa dodeljivanim subvencijama pošto je "kontrola gotovo nikakva".

    Govoreći o smanjenje doprinosa na plate, Radulović je to ocenio kao ključnu meru oko koje postoji saglasnost u Vladi, ali ne i o tome kada se to treba primeniti.

    Ja smatram da je veći rizik ne primeniti tu meru, nego od rizika ukoliko se ona sprovede, jasan je Radulović i ističe da je smanjenje nameta na rad ključna mera stimulisanja i subvencionisanja privrede.

    Moramo stezati kaiš, ali i podsticati privredu, dodao je Radulović i naglasio da će Ministarstvo ispuniti preuzete obaveze prema svim investitorima.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE