Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putin čeka signal za početak Južnog toka

    Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin posetiti Srbiju kada dobije poruku da su završene sve neophodne pripreme za početak izgradnje Južnog toka.

    "Nadamo se skoroj poruci, čekamo signal. Lopta je na srpskoj strani", kazao je Čepurin u intervjuu Novostima.

    On je kazao da ako srpska energetska birokratija bude radila normalno neće biti problema, i izrazio uverenje da će srpsko rukovodstvo "razumeti značaj i racionalnost tog projekta".

    Ambasador Čepurin je kazao da su Rusija i Gazprom birali da gasovod prolazi kroz prijateljske teritorije, i da su to korisni projekti za zemlje tranzitere.

    "Međutim, preterana birokratija može projekat da uguši. Ove ili one prepreke treba zajednički da rešavamo, tada su i razvoj i budućnost izvesni. Ne treba zaboravljati da u svetu u sferi energetike postoje različite interesi i lobisti. Mi sa Srbima imamo zajedničke interese", rekao je on.

    Čepurin je kazao da je Gazprom nafta uložila je u NIS skoro jednu i po milijardu evra, koji je danas najveći poreski platiša u Srbiji, navodeći – ako bi Srbija imala deset takvih investicija, problema s budžetom ne bi bilo.

    "Sada NIS planira da uloži u izgradnju termoelektrana u Novom Sadu i Pančevu, kao i vetroparka Plandište. Pomenuo bih Lukoil koji je uložio značajna sredstva, a nadam se da će i ubuduće. U rekonstrukciju srpskih železnica uložena je milijarda dolara ruskih kredita: pruge Beograd-Pančevo, Beograd-Bar, Koridor 10. Sve to je samo mali deo od mogućeg. Uz normalnu klimu za ulaganja moglo bi da se uradi mnogo više", naveo je on.

    Čepurin je najavio da će u Nišu, ako bude podrške Beograda, do kraja godine biti otvoren rusko-srpski humanitarni Centar za vanredne situacije, koji će garantovati bolju bezbednost Srbije i celog Balkana.

    "Rusija ulaže više od 60 miliona dolara, faktički u svojstvu donacije. Nabavljena je oprema za borbu protiv prirodnih i tehnogenih katastrofa, u čemu zemlja ima potrebu. Novac će biti uložen u vatrogasna i sanitetska vozila, robote, helikoptere, deminerska sredstva… U njemu će raditi i srpski i ruski stručnjaci", naveo je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE