Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Greške koje vaš mozak pravi svakodnevno

    Ako razmislite o stvarima koje nesvesno radite svakodnevno, bićete šokirani koliko toga zanemarujete stvaranjem rutine. Neke od tih grešaka su velike i opasne ali kada postanete svesni da možete da ih izbegnete, pravićete racionalnije i razumnije odluke.

    1. Okružujete se informacijama koje su u skladu sa vašim uverenjima

    Skloni smo da volimo i okružujemo se ljudima koji misle kao mi. Ako se slažete sa nečijim stavovima, verovatnije je da ćete ga izabrati za prijatelja. Iako ovo ima smisla, to znači da smo nesvesno počeli da odbacujemo bilo šta što ugrožava naše stavove, jer smo se okružili ljudima i informacijama koje potvrđuju ono što već mislimo.

    To se zove potvrda privatnosti. Ako ste čuli za ’frekvencije iluzije’ ovo je veoma slično. Učestalost iluzija se javlja kada kupujete novi automobil i odjednom svuda vidite isti. Ili kada trudnica naglo počne da primećuje trudnice na sve strane. To je pasivno iskustvo gde vaš mozak traži informaciju koja se odnosi na vas.

    2. Iluzija savršenog tela

    Naše ideje o konstantnom treniranju su netačne. Profesionalni plivači nemaju savršena tela jer intezivno treniraju. Umesto toga, oni su dobri plivači zbog svoje telesne građe. Njihova građa je presudna za izbor sporta, nije rezultat njihovih aktivnosti.

    Još jedan primer su najuspešniji univerziteti: da li su to zaista najbolje škole, ili biraju najbolje studente koji rade dobro bez obzira na uticaj školstva?! Bez ove iluzije, polovina reklamnih kampanja ne bi funkcionisala. Ako bismo verovali da smo za sve predodređeni, ne bismo nikad nasedali na reklamne kampanje koje obećavaju poboljšanje naših veština u različitim oblastima u kojima je malo verovatno da bismo ikada uspeli.

    3. Brinete o stvarima koje ste već izgubili

    Ono čime najčešće zamarate mozak jesu investicije koje pravite. Novac je jedna od najvećih svakodnevnih briga prosečnog čoveka i to se nikada neće promeniti, ali ono što možete da uradite za sebe je da prestanete da brinete o novcu koji ste protraćili. Često pravimo pogrešne procene i šanse su uvek 50:50 da pogrešite, odnosno uložite pametno. Ono što treba da zapamtite je da ne možete vratiti izgubljenu investiciju. Nestala je!

    Ne dozvolite da to utiče na sadašnji trenutak i vašu odluku za nešto drugo, neka ostane to što jeste – prošlost!

    4. Racionalizujete kupovinu koju u stvari ne želite

    Koliko puta vam se desilo da se vratite iz kupovine nezadovoljni svojim odlukama, a onda da biste umirili svoju savest pokušavate da racionalizujete svaku od njih. Možda je ipak bilo preskupo ili, još gore, potpuno beskorisno za vas. Bez obzira na sve, preovladava vaša moć da ubedite sebe da je ta kupovina ipak bila neophodna. Delujete pre nego što razmislite. To se zove postracionalizacija ili Stokholski sindrom kupca.

    Savet koji može biti od pomoći je da pre impulsivne kupovine počnete sa racionalizacijom koja će trajati sve dok zaista ne ustanovite da je to nešto što vam je zaista potrebno, na taj način usklađujete vašu akciju sa onim što zaista mislite. Ako prepoznate grešku na vreme, možete je lakše izbeći.

    5. Verujete sterotipima više nego što mislite

    Ono što je interesantno je da zapravo niste ni svesni koliko su stereotipi duboko ukorenjeni u um. Čak i kada prkose logici, na osnovu njih lako odbacujete neke stvarne činjenice. Iako je teško iskoreniti ih, pokušajte bar da ih preoznate, to je prvi korak ka širenju vaših vidika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE