Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković preispituje bankarske marže

    Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković očekuje već u ovom mesecu povratak inflacije u granice zacrtanog cilja i da će se u narednom periodu zadržati na tom nivou. Očekujemo niže kamate. Inflatorni pritisak u padu.

    Stabilnost dinara rezultat je povoljnih makroekonomskih kretanja i povećanih izvoznih priliva, kaže Tabaković u izjavi za Novosti.

    Za proteklih osam meseci deficit tekućeg računa smanjen je za 58 odsto, a uspostavljanje značajno povoljnije spoljne ravnoteže pozitivno je uticalo na stabilnost kursa.

    Imajući u vidu da se takva kretanja, pre svega po osnovu rasta izvoza, očekuju i u narednom periodu, stabilnost kursa će biti bolje podržana nego ranije, kaže guverner uz ocenu da nema potrebe za posebnim merama.

    Kada je reč o referentnoj kamatnoj stopi, prema rečima guvernerke, ukoliko dođe do daljeg smanjenja inflatornih pritisaka logično je da će i NBS smanjiti referentnu kamatnu stopu.

    Međutim, ti pritisci u velikoj meri zavisiće i od efekata fiskalne konsolidacije i, što ona bude uspešnija, biće više prostora za relaksaciju monetarne politike, u okviru koje se mogu očekivati i niže kamatne stope.

    Naravno, ne treba zaboraviti da na visinu kamatnih stopa značajno utiču i bankarske marže, čiju opravdanost, u pomenutim uslovima, treba preispitati, napominje Tabaković.

    Ipak, prema njenim rečima, podaci pokazuju da je došlo do pozitivnih pomeranja i da kamatne stope na novoodobrene kredite privredi u Srbiji nisu veće nego u regionu, sa prosečnim smanjenjem za oko dva odsto.

    Kada je reč o kreditima za stanovništvo, guverner potvrđuje da kamate stagniraju, ali, kako kaže, to je pre svega rezultat promene strukture kreditiranja, u kojoj je sada znatno manje učešće stambenih kredita sa niskom kamatnom stopom.

    Praktično, nepromenjene su ostale samo kamatne stope na stambene kredite, dok su stope na potrošačke i ostale kredite stanovništvu u proseku smanjene za oko 0,9 i 1,6 procentnih poena.

    Tabaković očekuje da će smanjenje kamata na štednju prouzrokovati i dalji pad kamata na kredite, jer jeftiniji izvori omogućuju bankama da sredstva plasiraju po nižim kamatnim stopama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE