Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrokor pred teškim ispitom

    Srpski zaštitnik konkurencije će odlučiti o koncentraciji Agrokora i Mercatora do 3. decembra, a slovenački i hrvatski mediji to ocenjuju kao najtežu "bitku" za kompaniju Ivice Todorića.

    Dok hrvatski Agrokor slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurencije (AVK) još dopunjuje zahtev, procena srpske komisije za zaštitu konkurencije je u punom jeku.

    Očekivano, kompaniju Agrokor najteža bitka očekuje na tržištu Srbije, a iz objašnjenja zaštitnika konkurencije proizlazi da taj zadatak neće biti lak, piše ljubljanski Dnevnik, a prenosi SEEbiz.

    Nakon što je hrvatski trgovac više puta dopunjavao zahtev dok prijava nije bila potpuna, Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji je odlučila da pokrene poostupak.

    Koncentracija je povezana sa dva jaka učesnika na srpskom tržištu maloprodaje robe, pretežno namenjene dnevnoj potrošnji (hrana, piće i itd), koji su takođe učesnici na tržištu veleprodaje te robe.

    Da idu u postupak, odlučili su 3. septembra, a rok za donošenje odluke ističe 3. decembra.

    U komisiji su naglasili da će u oceni koncentracije poštovati činjenicu da je Agrokor jedini ili većinski vlasnik većeg broja važnih proizvođača robe u Srbiji.

    Radi što objektivnije procene činjenica, u dosadašnjim postupcima su uključeni brojni učesnici iz maloprodaje, dobavljači, proizvođači i od svih su traženi odgovori na postavljena pitanja, objasnili su u srpskoj komisiji.

    Kako su još dodali, Agrokor je sam predložio ekonomsku analizu učinaka predložene koncentracije na konkurentnost u Srbiji, koju je izradio londonski Institut RRB Economics.

    Osim toga, beogradski Ekonomski institut za potrebe ovog postupka analizira tržište u nespecijalizovanim prodavnicama hrane pića i duvana.

    Osim srpskog i slovenačkog tržišta, koncentraciju Agrokora i Mercatora mora proučiti i hrvatska agencija za zaštitu konkurencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE