Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Investitori kritikuju sivu ekonomiju i mentalitet ljudi u Srbiji

    Strani investitori koji posluju u Srbiji složili su se danas da najveći problem u zemlji predstavljaju siva ekoniomija, komplikovana birokratija i mentalitet ljudi.

    Predstavnici kompanija NIS, Fiat automobili Srbija, Philip Morris i Coca-Cola Hellenic Srbija istakli su na medjunarodnoj konferenciji "Kvantni skok" u Beogradu da imaju velike gubitke zbog sivog tržišta i da Srbija treba da stvori listu prioriteta kako bi izašla iz krize.

    Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravchenko kazao je da je zbog sive ekonomije gubitak naftne industrije u Srbiji bio 150 miliona evra.

    On je rekao da prioritet Vlade Srbije trebe da bude primena zakona, koja se brže može realizovati od promene mentaliteta, za koju je po njegovim rečima potrebno pet do šest godina.

    Kravchenko je predložio Vladi da se usredsredi na 20 najvećih projekata i da ih lično kontroliše, jer bi oni bez toga, kako je naveo, ostali samo ideje na papiru. On je dodao i da se sve odluke između dva glavna akcionara, Gaspromnjefta i Vlade Srbije donose uz potpuno slaganje, bez preglasavanja

    Generelni direktor Coca-Cola Hellenic Srbija Ramon Weidinger istakao je kao najveće probleme za poslovanje u Srbiji loše Zakone o gradjevinskim dozvolama i o radu.

    On je kao primer naveo da Coca-Cola fabrika u Subotici vech 10 godina ima problem s prenosom vlasništva nad zemljištem.

    "Treba da insvestiramo, a mi imamo problem sa zemljištem. Treba da odlučujemo ima li smisla ostajati u Subotici", rekao je on i naveo da svako radno mesto u toj fabrici stvara još 13 radnih mesta u lokalnoj privredi.

    Prema njegovim rečima, Vlada Srbije treba da se usredsredi na sprovodjenje propisa i rešavanje sporova, kao i da više pažnje posveti investitorima koji već posluju u zemlji.

    Generalna direktorka kompanije Philip Morris za jugoistočnu Evropu Stacey Kennedy rekla je da je ključna stvar koja u Srbiji mora da se promeni – plaćanje poreza.

    "U Srbiji je neplaćanje poreza navika i to mora da se promeni, kao i razmišljanje o privredi", kazala je ona.

    Direktor poslovnog razvoja kompanije Fiat automobili Srbija (FAS) Diego Vellini kazao je da Srbija dobro stimuliše strane investitore, ali da je za privlačenje investicija potrebna i dobra infrastruktura.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE