Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropa se snabdeva gasom iz Azerbejdžana

    Konzorcijum koji radi na orgomnom novom gasnom polju u Azerbejdžanu postigao je danas važan sporazum o isporuci prirodnog gasa za devet evropskih kupaca, čime je Azerbejdžan osigurao poziciju alternativnog izvora energije za Evropu, pored Rusije.

    Konzorcijum Shah Deniz II, kog čine britanski BP, azerbejdžanski SOKAR, norveški Statoil i franacuski Total, postigao je dogovor o isporuci gasa u Evropu na period od 25 godina, prenela je agencija France press.

    "Sporazum o kupovini gasa koji je potpisan danas jedan je od najvećih u naftnoj i gasnoj industriji", rekao je novinarima u azerbejdžanskoj prestonici regionalni direktor BP Gordon Birel.

    Među kupcima azerbejdžanskog gasa su Shell, bugarski Burgas, grčka DEPA, švajcarski AKSPO, španski Gasnatural Fenosa, francuski GDF Suez, nemački E.ON i Hera trading i Enel iz Italije.

    Konzorcijum navodi da namerava da godišnje vadi 16 milijardi kubnih metara gasa iz polja ispod Kaspijskog jezera. Šest milijardi kubnih metara gasa biće isporučeno Turskoj od 2018, a ostatak Evropi od 2019, nakon što budu završeni gasovodi TANAP preko Turske i TAP od Turske do Italije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE