Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Severna i Južna Koreja ponovo otvaraju zajedničku industrijsku zonu

    Severna i Južna Koreja dogovorile su se da iduće nedelje ponovo otvore zajednički industrijski park Kaesong, koji je zatvoren pre pet meseci zbog vojne napetosti, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja.

    Industrijski kompleks Kaesong ključni je simbol međukorejske saradnje, a dve su strane nakon maratonskih pregovora koji su trajali celu noć na sredu odlučile da se pogon otvori 16. septembra.

    Južnokorejska preduzeća u Kaesongu, desetak kilometara unutar severnokorejske teritorije, moće će nastaviti s radom nakon probnog rada u ponedeljak. Sporazum je postignut u drugome krugu pregovora novoosnovanog zajedničkog odbora za Kaesong, javlja CNN.

    Naime, 14. avgusta, dve su strane postignule sporazum o pet točaka za otvaranje kompleksa.

    Kao deo dogovora, obe vlade izjavile su da ta industrijska zona ne bi više smela biti "pod uticajem političke situacije bez obzira na okolnosti."

    Ova industrijska zona koja je otvorena pre devet godina, smatra se vrlo važnim izvorom za čvrstu valutu režima severnokorejskog vođe Kim Jong Una.

    Oko 53,000 državljana Severne Koreje radilo je u više od 120 južnokorejskih firmi koje se nalaze u ovoj industrijskoj zoni, a godišnje se onde proizvodi roba vredna stotine miliona dolara.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE