Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji 21 odsto prehrambenih proizvoda nije u skladu sa EU

    Prema rezultatima istraživanja IHIS Naučno – tehnološkog parka Zemun, 66 odsto ispitanih prehrambenih proizvoda je u skladu s propisima Srbije i Evropske unije (EU), dok 21 odsto proizvoda to nije, saopštili su danas iz ove institucije.

    Na 10 odsto deklaracija se vidi da u Srbiji vrednost unosa vitamina i minerala nije u skladu s pravilima u EU, ali je u skladu sa srpskim propisima, dok preostalih tri odsto ukazuje da uvoznici hrane ne poštuju pravilnike o deklarisanju u Srbiji, ali su ti proizvodi u skladu sa EU propisima.

    Srbija jedina u regionu nema usaglašen dnevni unos vitamina i minerala s vrednostima koji u EU važe od oktobra 2012. godine, a Pravilnik o zdravstvenim izjavama tek treba da se donese u drugoj polovini ove godine.

    U EU deklaracija ne služi kao nešto što je potrebno ispuniti zbog inspekcije, već isključivo kao prostor koji treba stručno i naučno napisati, kako bi se potrošač lakše odlučio za kupovinu baš tog proizvoda, navodi se u saopštenju.

    Istraživanje pokazuje da se domaći proizvodjači prehrambenih proizvoda suočavaju s brojnim problemima i nedoumicama oko pravila o deklarisanju proizvoda, zbog čega ne mogu na pravi način da se pozicioniraju na tržištu Srbije ali ni na stranim tržištima.

    Koliko je neka namirnica zdrava i kakav je njen sastav, potrošač u Srbiji, ni po zakonu, još uvek ne mora da zna.

    "Proizvodjači hrane u našoj zemlji nemaju obavezu da na pakovanjima navode podatke o energetskoj vrednosti, količini proteina, ugljenih hidrata, vitamina i ostalih sastojaka, ako namirnica nema nutritivnu izjavu dok je to u Evropskoj uniji obaveza", kazala je direktorka IHIS nutricionizma Danica Zarić.

    Istraživanjem je utvrdjeno da najviše neadekvatno deklarisanih proizvoda ima u kategorijama takozvanih "specijalnih proizvoda", mlečnih proizvoda i bezalkoholnih pića.

    Istraživanje je uradjeno na uzorku od preko 2.500 prehrambenih proizvoda podeljenih u devet kategorija i to: ulja i margarini, hleb i peciva, žita za doručak, slatki i slani konditori, bezalkoholna pića, suplementi, mlečni proizvodi i specijalni proizvodi (proizvodi namenjeni potrošačima s posebnim načinom ishrane).

    IHIS Nutricionizam deo je IHIS Naučno – tehnološkog parka Zemun, koji radi na kreiranju obogaćenih prehrambenih i funkcionalnih proizvoda i proizvodjačima pruža stručnu pomoć u deklarisanju proizvoda prema standardima EU u svrhu zaštite potrošača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE