Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dva puta meri pre dizanja kredita

    Pre nego što se upustite u zamagljenu kreditnu avanturu, treba dobro da se preračunate, što se posebno odnosi na kamatnu politiku, koja ne odražava pravu cenu pozajmljenog novca, poručuju u novoosnovanom Udruženju za zaštitu korisnika finansijskih usluga.

    Prilikom odobravanja kredita banke se štite hipotekama, kamatama i raznim naknadama, dok su građani prinuđeni da potpisuju ugovore koje često i ne razumeju.

    Postoji komplikovana tehnika obračuna kamata i tu ne postoji jedinstvenost, tako da ne smatramo da su banke namerno pravile neodgovarajuće obračune, nego je to posledica različitih tumačenja pojmova iz ugovora u zakonu o obligacijama, rekao je Petar Milutinović iz Udruženja.

    Da je sa bankama moguć dogovor, govori i primer firme Beomarking, koja je sa bankom pregovarala o umanjenju kamata za čak nekoliko miliona dinara.

    Već dve godine preduzeća u Srbiji više se razdužuju kako u zemlji tako u inostranstvu. Dodatni razlog za to je povećna opreznost firmi koje pre nego što sklope ugovor proveravaju finansijsku situaciju poslovnog partnera, jer ne pomažu ni najpovoljnije kamate ako isporučenu robu ne možete da naplatite.

    Eksperti za proveru stvarnog finansijskog stanja firmi kažu da za sprečavanje rizika nisu dovoljne samo brojke.

    Primer je firma u Pazaru koja je oštetila dosta proizvođača prehrambene robe jer se bavila trgovinom i jako su se brzo širili i svakom su bili intresanni kao klijent. Znači, bilansi su govorili jedno, ali je praksa pokazala drugo, kaže ekonomski konsultant Pavle Vlaičić.

    Iako je u zemlju iz inostranstva kroz bankarski sektor investirano oko šest milijardi evra, iz Srbije se kroz glavnicu i kamate odlilo devet milijardi evra.

    Sa visokim kamatama nema konkurentnog proizvoda, pa je na firmama i pojedincima da pregovaraju sa bankom o visini kamata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE