Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manje carine – slatkiši konkurentniji

    Povoljne carine donele sve oštriju konkurenciju konditorskih proizvoda. Za pola godine uvezeno 12.000 tona slatkiša u vrednosti od 50 miliona dolara.

    Nakon dvogodišnjeg pada proizvodnje, konditorska industrija Srbije za prvih šest meseci proizvela je 60.912 tona, za četiri odsto više nego za isti period prošle godine.

    I pored tog iskoraka, najprofitabilnija grana prerađivačke industrije ima i dalje lošije rezultate nego pre dve godine.

    Ova privredna grana godinama je beležila spoljnotrgovinski suficit, ali je posle liberalizacije našeg tržišta došlo do značajnog rasta uvoza.

    Od 1. januara ove godine uvoz konditorskih proizvoda iz Evropske unije je potpuno slobodan, odnosno carina na uvoz tih proizvoda ne postoji.
    Prema podacima Uprave carina Srbije, spoljnotrgovinska razmena konditorskih proizvoda u prvih šest meseci 2013. iznosi 31.700 tona i vredi oko 114 miliona dolara.

    Od toga je iz Srbije izvezeno 19.900 tona ovih proizvoda u vrednosti od oko 64 miliona dolara. U istom periodu, u Srbiju je uvezeno 11.800 tona konditorskih proizvoda u vrednosti od 49,5 miliona dolara.

    Očekivanja konditorske industrije su da će uvoz nastaviti da raste, čemu u značajnoj meri doprinosi liberalizacija uvoza u skladu sa SSP, kao i drugim sporazumima o slobodnoj trgovini, kažu u Privrednoj komori Srbije.

    Pad proizvodnje konditorske industrije

    Prošle godine konditorska industrija je ostvarila proizvodnju od 122,1 hiljadu tona raznih slatkiša, što je za 7,6 odsto, ili oko 10 hiljada tona manje od proizvodnje ostvarene u 2011. godini.

    Trend pada proizvodnje konditorskih proizvoda iz 2011. godine nastavljen je i u 2012. godini, ali je manje izražen u trećem kvartalu nego što je to bilo u prvih devet meseci prošle godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE