Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najvažnije da nije došlo do „trgovinskog rata“

    Makedonija će sutra ukinuti spornu uredbu o ograničenju uvoza pšenice u tu zemlju.

    A srpski stručnjaci ocenjuju da je najvažnije što je Srbija taj problem rešila insitutucionalnim putem, u okviru CEFTA.

    U Ministarstvu trgovine naveli su da će izvoz pšenice iz Srbije u Makedoniju sada moći da se obavlja bez ikakvih ograničenja, nakon dva meseca važenja uredbe, koja je uslovljavala uvoz srpskog žita kupovnom makedonske robe.

    Makedonija je meru o ograničenju uvoza pšenice i brašna uvela 1. jula. Mera je predviđala da za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

    Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović istakao je da je ukidanje sporne makedonske uredbe "sjajna vest", istakavši da trgovinska osveta ne bi ničemu vodila, već bi nanela štetu privrednim subjektima.

    "Srbija je u ovom celom procesu zaista pokazala da su se naš kurs i vladina politika promenili, kao i da je naš imidž u međunarodnoj zajednici znatno poboljšan", kazao je Golubović Tanjugu.

    On je naglasio da je Srbija, iako možda malo na svoju štetu, celu situaciju ispratila institucionalno, što je veoma bitno.

    "Sazvali smo komitet CEFTA, dobili podršku svih članica. Makedonija je bila ta koja je bila loš momak u ovoj situaciji, nije bilo korektno što su prolongirali momenat kada će skinuti ovu jednostrano donetu meru", rekao je Golubović.

    On je istakao da je najvažnije da nije došlo do "trgovinskog rata" i da tradicionalno dobri trgovinski odnosi Srbije i Makedonije, kao i plasman srpske robe nisu narušeni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE