Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Firmarine skuplje i do 500 puta

    Taksa za isticanje naziva firme za srednja i velika preduzeća, prema podacima Unije poslodavaca, poskupela je ove godine u proseku od 20 do 30 odsto, a u nekim slučajevima i do 500 puta. I to po sledećem pravilu: što je opština manja i ima manji dotok novca iz republičke kase to je firmarina veća. Lokalne samouprave se ovim potezom nisu ogrešile o zakon, već su iskoristile ono što im propis omogućava, piše Politika.

    Zbog smanjenja transfera novca iz republičkog budžeta, ali i prošlogodišnjim ukidanjem 138 parafiskalnih nameta, od kojih je najveća bila firmarina, opštine su ostale bez pet milijardi dinara prihoda. To je bio signal za povećanje lokalnih dažbina. I one su listom povećale firmarine za srednja i velika preduzeća, naknade za korišćenje i uređenje građevinskog zemljišta i poreza na imovinu.

    Rasterećenje od nameta za 300 hiljada preduzetnika i vlasnika malih preduzeća prema projekcijama Ministarstva finansiija i privrede trebalo je da donese uštedu od 200 hiljada dinara godišnje po preduzeću. U Kraljevu je komunalna taksa za isticanje firmarine Poštama Srbije, koje se ubrajaju u velika preduzeća, ove godine uvećana za 468 odsto i iznosi 9,3 miliona dinara. Ranije je za svaku poštu, u selu ili gradu, godišnji iznos firmarine iznosio 96 hiljada dinara, a od marta ove godine, taj račun u Kraljevu je uvećan na 450 hiljada za svaku poštu.

    Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca, to objašnjava činjenicom da se ukidanje firmarina za mala i srednja preduzeća prelilo na srednja i velika.  On navodi da su lokalne samouprave iskoristile gornju granicu koje im je postavilo Ministarstvo finansija, jer time žele da napune kase.

    Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština, tvrdi da to nije ništa mimo zakona. Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava predviđeno je da delatnosti poput elektroprivrede, bankarstva, osiguranja, trgovine naftom i naftnim derivatima, duvanskim proizvodima, proizvodnja cementa, mobilni operateri, kazina, kockarnice, noćni barovi, diskoteke – plaćaju firmarinu do 10 prosečnih zarada. Srednja preduzeća koja imaju godišnji prihod veći od 50 miliona dinara plaćaju dve prosečne zarade, a velika preduzeća tri zarade.

    Male opštine poput Majdanpeka, Mali  Zvornik, Kladovo i slične imaju drastičan pad budžeta zbog ukidanja firmarina. Opštine srednje veličine kao što je Paraćin, kaže Paunović, čiji je on predsednik, očekuje gubitak od oko sedam posto budžeta.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE