Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neće biti gasnog rata Ukrajine i Rusije?

    Premijer Ukrajine Nikolaj Azarov tvrdi da tokom jeseni i zime neće biti novog gasnog rata njegove zemlje i Rusije, a moskovska ‘Nezavisimaja gazeta’ izražava sumnju da će do polovine oktobra ukrajinska skladišta gasa biti popunjena u dovoljnoj meri da osiguraju nesmetano snabdevanje evropskih potrošača u toku grejne sezone.

    Ukrajina je krajem ovog meseca naglo povećala uvoz ruskog gasa, sa ranijih 50 miliona kubika dnevno na 123,5 miliona kubika. Ali to, prema rečima stručnjaka na čije mišljenje se poziva NG, neće biti dovoljno da se do 15. oktobra ‘nakupi’ najmanje 19 milijardi kubika plavičastog goriva koliko je neophodno da bi u Evropi tokom zime bilo dovoljno ruskog gasa.

    Ruski ‘Gazprom’ je još proletos upozoravao na nedovoljne zalihe gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima, a izvori bliski vladi u Kijevu su na to odgovorili da su i rezerve gasa od 14 milijardi kubika dovoljne da osiguraju redovno snabdevanje evropskih kupaca tokom grejne sezone.

    Prema oceni specijalista u Moskvi, Ukrajina će do početka grejne sezone uspeti da ‘prikupi’ svega 10 do 12 milijardi kubika gasa, jer njena nacionalna energetska kompanija ‘Naftogas’ nema dovoljno novca za veći import tog goriva.

    Ukrajina je, inače, za sedam meseci ove godine kupila u Rusiji svega 12,5 milijardi kubika prirodnog gasa, što je 34 odsto, ili 6,3 milijardi kubika manje nego u istom lanjskom periodu, objavljeno je u Kijevu, na osnovu podataka kompanije ‘Ukrtransgas’.

    "Ukrajina sada nema nikakvih formalnih obaveza da stvori dovoljno velike zalihe gasa koje bi osigurala neprekidno snabdevanje evropskih potrošača", tvrdi Narbut, uz napomenu da će zbog toga za sve buduće probleme oko dopreme gasa u Evropu, kroz ukrajinsku teritoriju, biti kriv ruski gasni monopolista.

    Šef Uprave ‘Gazproma’ Aleksej Miler je u junu, međutim, izjavio da Rusija neće nikad više pristati da puni ukrajinska skladišta gasa ukoliko se obe strane ne drže ranije potpisanih ugovora o isporuci i načinu plaćanja tog goriva.

    ‘Gazprom’ potražuje, naime, od Ukrajine sedam milijardi dolara na ime kompenizacije zbog odluke Kijeva da u toku prošle godine smanji za trećinu ranije dogovoreni uvoz gasa, a taj spor bi trebalo da reši međunarodni arbitražni sud u Stokholmu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE