Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Holcim i Cemex planiraju razmenu i povezivanje imovine

    Švajcarski proizvođač cementa Holcim objavio je u sredu da će s meksičkim konkurentom Cemexom razmeniti odnosno kombinovati pojedine delove imovine na području Evrope kako bi povećao operativnu dobit.

    Proizvođači cementa suočeni su sa slabom globalnom potražnjom pa su prisiljeni da prodaju imovinu i smanjuju kapacitete kako bi smanjili ogromne dugove i poboljšali povraćaj uloženog kapitala.

    Ovog je meseca tako Holcim najavio rezanje troškova u Evropi kako bi poslovao profitabilnije.

    U sklopu daljnje reorganizacije švajcarska kompanija kupiće Cemexovo poslovanje u zapadnom delu Nemačke. Meksikanci će pak preuzeti Holcimovo poslovanje u Češkoj.

    Dve kompanije ujedno će kombinovati poslove u Španiji, pri čemu će Holcimov udeo u zajedničkoj firmi iznositi 25 odsto. Iz švajcarske kompanije su najavili da će Cemexu platiti 70 miliona evra u gotovini za međusobno povezane transakcije.

    U Holcimu očekuju da će zahvaljujući reorganizaciji povećati operativnu dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za najmanje 20 miliona evra.

    Transakcija bi trebala biti zaključena u četvrtom tromesečju ove godine a još je moraju odobriti i regulatori matičnih zemalja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE