Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci ne žele strane stručnjake na čelu državnih kompanija

    Dok Srbija dovodi strane stručnjake na mesto savetnika u vladi i dok sličan potez najavljuju i Hrvati, ova ideja u Sloveniji nema podršku. Naime, namera slovenačke premijerke Alenke Bratušek da angažuje strane menadžere za upravljanje imovinom koja je u većinskom vlasništvu države, nema podršku u njenoj koaliciji, a protive joj se i stručnjaci.

    "Niti jedna ozbiljna država ne bi dala nekome van zemlje da upravlja njenom celokupnom državnom imovinom, to je slično potpunoj privatizaciji i predstavljalo bi kapitulaciju", izjavio je za slovenačko Delo stručnjak za korporativno pravo Gorazd Podbevšek.

    Ideju o tome da se za upravljanje državnom imovinom putem konkursa angažuje strana kompanija, Bratušek je iznela kao jednu od mogućnosti kojom bi se sprečio uticaj politike putem stranačkih kvota u nadzrnim odborima na izbor kadrova u državnim preduzećima.

    Komentirišući ostavku člana svog kabineta Gašpara Mišića, koji se kandidovao za mesto direktora Luke Koper, Bratušek je prošle nedelje rekla da joj se čini kako bi angažovanje stranih stručnjaka, koji bi upravljali državnom imovinom bio najbolji način da se spreči politički izbor kadrova. Alternativno rešenje Bratušek vidi u privatizaciji državne imovine, odnosno njenoj prodaji.

    Podbevšek tvrdi da bi Slovenija prepuštanjem strancima da vode državna preduzeća priznala da ne zna sama da upravlja svojom imovinom po standardima OECD-a, koji zabranjuju mešanje vlade u tekuću poslovnu politiku preduzeća u kojima je vlasnik država, i zahtevaju jasno postavljanje granice između njene regulatorne i vlasničke uloge.

    U Nemačkoj i skandinavskim zemljama, portfeljom državne imovine upravljaju jedinice  državne uprave, ali deluju stručno i nezavisno, dok u Sloveniji predstavnici stranaka javno govore o kvotama, o tome koliko im mesta pripada u nadzornim odborima, rekao je Podbevšek.

    Predsednik Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič izjavio je da je za njegovu stranku potpuno neprihvatljivo da imovinom koju su stvarali Slovenci upravljaju stranci, a njegova stranka se protivi i mogućnosti potpune privatizacije, odnosno prodaje imovine u vlasništvu države.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE