Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerikanci šire kapacitet RTB Bor?

    Američka kompanija Freeport McMoRan, jedna od najvećih rudarskih korporacija u svetu, zatražila je od Vlade Srbije informaciju da li je moguće proširiti kapacitet topionice koje se trenutno gradi u Boru.

    Amerikanci su dosadašnjim geološkim istraživanjima u okolini Bora pronašli oko 200 miliona tona rude bakra, sa prosečnim sadržajem crvenog metala od četiri do šest odsto, saznaju Novosti.

    O, kakvom je potencijalu reč, najbolje svedoči podatak da se u RTB Bor trenutno eksploatiše ruda sa najviše 0,4 procenata bakra, a uz to, Freeport još nije okončao istraživanja.

    Navodno, Amerikanci su zainteresovani da se kapacitet topionice proširi sa sadašnjih 80, na 100 do 120 hiljada tona bakra godišnje.

    Amerikanci računaju da im je daleko jeftinije da rudu prerađuju u Boru, nego da je voze u 400 kilometara udaljenu topionicu u bugarskom gradu Pirdop.

    Inače, i jedna švajcarska kompanija, uputila je pismo o namerama menadžmentu RTB u kome su izrazili spremnost da započnu izgradnju još jednog takvog postrojenja, vrednog 200 miliona dolara, koje bi godišnje moglo da preradi 30.000 tona bakra.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE