Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je privlačniji investitorima, Srbija ili Hrvatska?

    Dok hrvatski ekonomisti Srbiju trenutno vide kao bolju investicionu destinaciju od Hrvatske, srpske kolege "prebacuju" loptu na drugu stranu. Srbija veće tržište, kažu prvi. Realnost kaže drugačije, tvrde drugi.

    Srbija, za razliku od Hrvatske koja je još ranije skoro iscrpila prilike za ulaganja u najtraktivnije delove svoje privrede izuzev turizma, još nije iskoristila sve takve mogućnosti, tvrdi za Tanjug visoki savetnik u Kreab & Gavin Anederson Vladimir Krulj.

    Vlada Srbije je, prema njegovom mišljenju, do sada dosta uspešno privlačila strane investitore, ali da bi u tome bila još uspešnija mora smanjiti birokratske prepreke i povećati pravnu sigurnost.

    Krulj veruje da Srbija ima dosta prostora za ulaganja u ključne ekonomske grane, poput agrara, energetike, infrastrukture i industrije, i liberalnije propise u poslovanju od EU, što joj daje prednost u odnosu na Hrvatsku.

    Očekivani reformski potezi u Srbiji, poput izmena Zakona o radu, pojednostavljenja birokratskih procedura i drugi, mogli bi ambijent za investicije u našoj zemlji da učine još atraktivnijim, naglašava Krulj.

    I ekonomista Societe Generale banke u Splitu Zdeslav Šantić ukazuje, u izjavi Tanjugu, na neke nesumnjive prednosti Srbije u odnosu na Hrvatsku, kad je reč o privlačenju stranih investitora.

    Srbija je najveća zemlja u našoj regiji, a samim tim je njeno tržište za strane investitore i najprivlačnije. Moraju se imati u vidu skoro tri puta niži troškovi, kad je reč o prosečnoj bruto zaradi u Srbiji, nego u Hrvatskoj, kaže Šantić.

    Kao najveću razliku u korist Srbije, kad je reč o ambijentu za ulaganje, Šantić navodi da su vlasti u Beogradu, od pre pet godina, kada je počela kriza, uvele niz podsticajnih mera za nova ulaganja, dok takvih poteza u Hrvatskoj nije bilo dovoljno.

    Zagrebački ekonomski analitičar Damir Novotny takođe ne isključuje da je Srbija trenutno, možda, u nešto boljem položaju, kad je reč o ukupnom privrednom ambijentu, nego Hrvatska pa i Slovenija koja je još od 2004. u EU.

    Novotni, međutim, kaže da takav povoljniji ambijent u Srbiji može potrajati, ali samo dok se ne izjednači njen nivo privredne aktivnosti sa onim koji se već beleži u Hrvatskoj i Sloveniji.

    Sve tri zemlje nisu se još sasvim "odlepile" od pretranzicijskog modela, nemaju još uvek dovoljno jak srednji sloj preduzetništva i to je osnovni razlog što nisu zanimljive za obimnija strana ulaganja, objašnjava Novotni za Tanjug.

    Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Tanjug da realni podaci o prilivu stranih direktnih investicija u našu zemlju i Hrvatsku ne opravdavaju tvrdnje o boljem investicionom ambijentu u Srbiji.

    Savić, naime, ističe da je tokom prvog polugođa ove godine priliv direktnih stranih investicija u Hrvatsku bio nekoliko puta veći u odnosu na ista ulaganja u Srbiji i to je realnost koja se mora uvažiti.

    Srbija tek treba da pređe "jako trnovit put u pristupu EU koji je Hrvatska veh prošla", kaže Savić za Tanjug.

    Zemlje kandidati za ulazak u EU, poput Srbije, uvek su atraktivne za strane investitore, objašnjava Savić, uz napomenu da zbog toga i naša zemlja može, tokom narednih godina, verovatno računati na veći priliv ulaganja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE