Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li je nastupilo ‘zlatno doba’ novinarstva?

    Bez obzira šta mislili o novinarstvu, pogotovo u našoj zemlji, činjenica je da se u poslednjih desetak godina sa širenjem interneta i novih tehnologija sve promenilo.

    Pitanje je samo da li je promena bila pozitivna ili ne.

    Prema mišljenju Henry Blodgeta, koosnivača i glavnog urednika američkog Business Insidera, poslovnog sajta koji mesečno poseti 25 miliona ljudi, promena je definitivno na bolje. On čak sadašnje vreme naziva i „zlatnim dobom“ novinarstva.

    A evo i zašto.

    On kaže da je svet danas informisan bolje nego ikad ranije. Blodget ukazuje na širenje informacija preko društvenih mreža i razvoju internet sajtova koje proizvode vesti, ali i napominje da tradicionalni mediji i dalje postoje i da bar za sada dobro i stoje, iako u javnosti postoji mišljenje da je ovaj biznis u finansijskim problemima.

    Glavni urednik Business Insidera kaže i da je količina sjajnih informacija koje cirkulišu svetom veća nego ikad. Činjenica da vam nije više potreban štamparija da bi distribuirali informacije, dovodi do toga da svako ko ima šta da kaže, to može da uradi preko interneta, i ako je ta informacija korisna i dobra, mnogo ljudi će je pročitati.

    Još jedna od činjenica je i da svaki novinar danas može  direktno i brzo da dođe do bilo kog sagovornika u svetu.

    On smatra da današnje medijske organizacije danas zapošljavaju novu generaciju talentovanih novinara koje postaju sve bolje i profitabilnije, a dodaje da je danas mladim novinarima i mnogo lakše da se „probiju“.

    Kao još neke od dokaza da je novinarstvo u „zlatnom dobu“ Blodget navodi da za današnju novinarsku priču ne postoji limit vremena i prostora, kao i da ne postoje ograničenja u vidu tema koje novinarski tekstovi mogu da „obrade“. On takođe navodi i da su mobilni telefoni i aplikacije za iste, omogućili 24-časovno informisanje za sve one koji to žele.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE